Afgelast: Dag voor de Raad - Amsterdam

20 maart 2020

De raadsperiode is bijna halverwege en hopelijk hebt u in de eerste helft van de periode al veel van uw doelen behaald. Welke doelen hebt u nog voor het restant van de raadsperiode en hoe zorgt u dat u de komende twee jaar effectief invult? Tijdens de Dag voor de Raad op 20 maart in Amsterdam gaan we met u onder andere op zoek naar de antwoorden op bovenstaande vragen.

Tijdens de Dag voor de Raad kunnen raadsleden uit het hele land in contact komen met elkaar en met interessante en aansprekende sprekers uit de wetenschap. Op deze editie van de Dag voor de Raad ligt de focus op het restant van de raadsperiode. Hoe kan je bijvoorbeeld in de komende twee jaar al een stap zetten richting de klimaatdoelen van 2030 en 2050 en welke rol speelt een Regionale Energiestrategie hierbij? Ook is er een workshop over de voor- en nadelen van een raadsakkoord en hoe je een proces tot een raadsakkoord in zou kunnen richten. Het volledige programma inclusief sprekers volgt zo spoedig mogelijk.

Data en tijden

De Dag voor de Raad 2020 vindt plaats op 20 maart in het stadhuis van Amsterdam. De inloop is vanaf 12:00, waar het programma om 13:00 aanvangt. Omstreeks 17:00 wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel. Aanmelden voor de Dag voor de Raad is kosteloos en kan vanaf 4 februari via onderstaand formulier. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo via Bart.deRoo@raadsleden.nl.

Programma

12:00 Inloop met lunch
13:00 Welkomstwoord
13:15 Raadsledengesprek: hoe heb je de eerste helft van de raadsperiode beleefd en welke plannen heb je voor de tweede helft?
13:25 Plenaire openingssessie: hoe staat de raad ervoor en hoe maak je in het restant van de raadsperiode werk van een diverse raad? (o.a. prof. dr. Tom van der Meer (UvA) en dr. Lize Mügge (UvA))
14:45 Workshopronde (zie onderstaand voor overzicht workshops)
16:00 Plenaire slotsessie: de raad en integriteit (prof. dr. Zeger van der Wal (Universiteit Leiden)) en een raadsledengesprek: hoe maak je het restant van de raadsperiode tot een succes?
16:35 Afsluitende column van dr. Menno Hurenkamp (UvA)
16:45 Afsluitend vraaggesprek met Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
17:00 Informele netwerkborrel

Workshops

Workshop 1: De raad en energie

Er ligt een grote uitdaging voor de overheid om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen. Hiermee ligt er ook een grote verantwoordelijkheid voor gemeenten en de gemeenteraad. Wat kan je als raad in deze periode al doen om hier stappen in te zetten? Welke rol speelt de Regionale Energiestrategie hierin? Prof. dr. Marcel Boogers (Universiteit Twente) neemt u mee in de rol van de raad in dit proces.

Workshop 2: Raads- of coalitieakkoorden? Hoe bereid je je voor op 2022?

Een aantal gemeenteraden werken met een raadsakkoord in plaats van het traditionale coalitieakkoord. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n raadsakkoord en hoe zet je zo'n proces eigenlijk in gang? Han van Leeuwen, voormalig wethouder en burgemeester, gaat samen met mr. Lianne van Kalken, raadslid in Vlaardingen en wetenschappelijk docent op de Erasmus Universiteit, met u in gesprek tijdens deze interactieve sessie.

Workshop 3: Waar wil je succesvol in zijn?

De raad is halverwege de huidige raadsperiode en wat wil je de komende twee jaar nog bereiken en hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Hoe kies je je prioriteiten om de komende twee jaar tot een succes te maken en hoe pas je dit toe in debat? Debat.nl gaat samen met u aan de slag. 

Workshop 4: Energiek de tweede helft in

Wellicht dat u halverwege deze raadsperiode al nadenkt over de volgende. Gaat u door of niet? Hiervoor is het van belang te weten waar u voldoening uit haalt en in beeld te hebben welke keuzes u kunt maken in het raadswerk. Liesbeth Tettero, voormalig raadslid en trainer van politieke vaardigheden, gaat tijdens deze workshop met u in gesprek om hier achter te komen. 

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.