U bent hier

Afgelast: Raadsacademie - Groningen

4
april

Afgelast: Raadsacademie - Groningen

Deze Raadsacademie gaat i.v.m. vernieuwde richtlijnen vanuit het RIVM en ministerie van VWS niet door. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging Groninger Gemeenten zijn in gesprek over een vervangende datum. 

Raadsleden hebben veelal het gevoel te weinig grip en invloed te hebben op gemeenschappelijke regelingen. Stukken komen te laat binnen, overleg en reactietermijn is vaak te kort, overleg in de raad zelf, laat staan met andere raden over een gemeenschappelijk standpunt, schiet er daardoor ook vaak bij in. Terwijl het in deze gemeenschappelijke regelingen wel gaat om essentiële veiligheids- en dienstverleningszaken zaken voor onze inwoners!

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert samen met de Groninger Klankbordgroep Raadsleden met ondersteuning van de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) een Raadsacademie om raadsleden op dit thema te ondersteunen.

In de ochtend van 4 april zijn er tijdens deze Raadsacademie verschillende sprekers, zowel plenair als tijdens workshops, die raadsleden inzichten geven over hoe verschillende regionale samenwerkingen in elkaar steken en hoe je hier als raad en raadslid invloed op uit kunt oefenen.

Daarbij wordt ingegaan op de dagelijkse praktijk en de vraag waar de ruimte voor u als raadslid ligt om grip te krijgen en te kunnen sturen op deze gemeenschappelijke regelingen. Ook de jaarrekeningen komen hierbij voorbij.

Aanmelden is geheel kosteloos en kan via onderstaand formulier. U kunt hier tevens aangeven welke workshop uw voorkeur heeft.

Beknopt programma
 

Datum: Zaterdagochtend 4 april 2020

Locatie: Hotel Van der Valk Groningen-Hoogkerk, Borchsingel 53, 9766 PP Eelderwolde

Tijd: 10:00 (inloop vanaf 9.30 uur) – 12:30 uur (inclusief lunch)

09:30 uur Inloop met koffie/thee

10.00 uur Opening en welkom door Henk Dijkstra, bestuurslid VGG en raadslid gemeente Appingedam

10:15 uur Plenaire aftrap: welke regionale samenwerkingen zijn er hoe zorg je voor grip?

11:00 uur Drie workshops over verschillende vormen van regionale samenwerking

  1. Veiligheidsregio Groningen
  2. Omgevingsdienst Groningen (ODG)
  3. RIGG (voor deze workshop kunt u uw vragen en of wensen van tevoren doorgeven. Zo kunnen wij hier optimaal rekening mee houden. Vragen kunnen gestuurd worden aan Bart de Roo via Bart.deRoo@raadsleden.nl

12:00 uur Uitwisseling ervaringen uit de workshops met lunch

12.30 uur Afsluiting

Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (Bart.deRoo@raadsleden.nl) of Ton Sprenger van de Vereniging van Groninger Gemeenten (T.Sprenger@Groningergemeenten.nl).