(VOL) Dag voor de Raad: Macht en invloed (Eindhoven)

6 oktober 2023

De inschrijvingen voor de Dag voor de Raad zijn vol. U kunt zich niet meer aanmelden.

- YouTube

Is de raad voldoende in staat invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente? En hoe kan hij collectief haar macht en invloed vergroten? De Dag voor de Raad is dé jaarlijkse ontmoeting tussen raadsleden, griffiers en de wetenschap, en staat dit jaar in het teken van het thema "Macht en invloed van de Raad".

De Dag voor de Raad zal onder leiding staan van dagvoorzitter Roderik van Grieken, raadslid in Hilversum. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem houdt een korte toespraak over regionale samenwerking. Hoe kan je bijvoorbeeld meer grip krijgen op regionale samenwerkingen? Daarna volgt Prof. Dr. Katrien Termeer over het gezag van de raad. 

Julien van Ostaaijen (Tilburg University/Avans Hogeschool) spreekt over macht en invloed van raadsleden en over de aantrekkelijkheid van het raadslidmaatschap. Leonie Heres (Erasmus Universiteit) zal vertellen over wat de rol van integriteit is in het vergroten van invloed van de raad. En, hoe kan je ChatGPT inzetten voor het raadswerk? Bram Klievink (Universiteit Leiden) neemt je mee in de wereld van digitalisering en AI. 

Dat en meer tijdens de Dag voor de Raad: Macht en invloed in het stadhuis van Eindhoven! 

Programma 

10:00–10:30 | Inloop  

10:30–12:00 | Opening

12:00–13:00 | Lunch 

13:00–14:30 | Workshops

  1. De Omgevingswet gaat komen: invloed houden in de omgeving (door prof. dr. Michiel Herweijer). Met welke drie valkuilen moet de raad rekening mee houden? 
  2. Vergroot de macht van de raad door Burgerparticipatie (door prof. dr. Paul Dekker). Hoe kun je als raadslid burgerparticipatie gebruiken om je invloed als raad en raadslid te versterken? 
  3. Macht en invloed door Debat (door kennispartner Debat.NL). Over hoe je in samenspel als raadsleden in de raad je invloed kunt vergroten.
  4. Het vergadermodel: hoe kan het de raad helpen? (door Jouke Posthumus). 
  5. Het samenspel tussen de Raadsvoorzitter en de Vicevoorzitter. Wat is er nodig om het raadsvoorzitterschap van de burgemeester te verbeteren en welke rol kan de vicevoorzitter vervullen?
  6. Invloed in regionale samenwerking (door Janneke Rutgers). Hoe kan en moet de raad invloed hebben in regionale samenwerking?
  7. Datawandeling in Eindhoven (door Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities). Digitale en datatechnologieën in de openbare ruimte, is dit een aangelegenheid voor de raad?

14:30–15:00 | Pauze 

15:00–16:00 | Slotsessie

16:00–17:00 | Borrel

Praktische informatie

Adres: Stadhuis Eindhoven, Stadhuisplein 1, 5611 EM, Eindhoven (Google Maps)

Parkeren: Parkeergarage ‘QPark Stadhuisplein’. Meer informatie

Openbaar vervoer: Bushalte ‘Smalle Haven’ of 'Keizersgracht' (4 minuten lopen) of NS Eindhoven Centraal Station (13 minuten lopen)

Aanmelden

Door de grote belangstelling voor de Dag voor de Raad hebben we helaas moeten besluiten het inschrijfformulier te sluiten. 

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.