Een eeuw vrouwenkiesrecht - Den Haag

31 januari 2019

Donderdag 31 januari presenteren Monique Leyenaar, Jantine Oldersma en Kees Niemöller hun boek De hoogste tijd, een eeuw vrouwenkiesrecht. Zij zullen het eerste exemplaar uitreiken aan de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven. 

De hoogste tijd

Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.

Dit boek gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht en de vele karakteristieke personen die erbij betrokken waren. Het boek staat ook stil bij de gevolgen. Wat doen de vrouwen die het kiesrecht hebben veroverd ermee? Gaan ze stemmen en zo ja, op wie? Hetzelfde als de mannen, of toch anders? Gaan ze de politiek in en zo ja, wat gaan ze daar doen? Zijn ze wel welkom in de politieke arena? De hoogste tijd blikt terug op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen: hoe kwam het kiesrecht tot stand en wat kunnen we zeggen over de resultaten?

  • Monique Leyenaar is hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
  • Jantine Oldersma werkte aan de afdeling Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Leyenaar en Oldersma publiceerden eerder over gender en politiek.
  • Kees Niemöller werkte als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde over kiezersonderzoek.

Praktische informatie

  • Wat: presentatie over een eeuw vrouwenkiesrecht
  • Wanneer: donderdag 31 januari om 19.00 uur
  • Waar: Frederik Hendriklaan 217, Den Haag
  • Hoe: aanmelden (gratis) via deze link

Inschrijven

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.