U bent hier

(VOL) Congres: Samenwerken aan de politieke besluitvorming van de toekomst

8 december 12:30 - 16:00 uur

(VOL) Congres: Samenwerken aan de politieke besluitvorming van de toekomst

Wil jij stappen zetten in jouw werk binnen de lokale democratie? Op het congres, georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Griffiers en NotuBiz, bieden wij jou alle tools om jouw werk naar een hoger level te tillen.

Het onderwerp dat deze middag centraal zal staan is: “Samenwerken aan de politieke besluitvorming van de toekomst!”. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. 

Programma

Inloop

De inloop voor het evenement begint om 11:45 uur en om 12:00 kun je genieten van een heerlijke lunch.

Richard van Hooijdonk is internationaal keynotespreker, trendwatcher en futurist. Hij neemt ons mee naar de nieuwe wereld. Welke trends worden belangrijk? En hoe ziet de lokale overheid van de toekomst eruit? Maar natuurlijk het belangrijkste: wat betekent dat voor jou en voor de democratie?

Positieve Politiek

Tijdens deze sessie zullen Ruurd Palstra en Lianne van Kalken samen spreken over nieuwe manieren om als gemeente samen te werken en daarmee effectieve resultaten te behalen. Hands-on voorbeelden, jaren aan onderzoek en anekdotes uit eigen ervaring passeren de revue.

Start Break-out sessies

Tijdens de ronde van break-out sessies kun je zelf kiezen welke sessie je bijwoont. Wij hebben vijf sessies voor jullie samengesteld:

  • Sessie 1 - Inwonersparticipatie - door Petra Paulidus

In deze workshop neemt Petra Paulides je mee in de ontwikkelingen op het gebied van burgerbetrokkenheid. We geven inzichten mee vanuit de praktijk vanuit Haarlem en gaan in op nieuwe participatie-instrumenten, zoals een burgerberaad. Daarnaast krijg je tips voor handreikingen en goede voorbeelden om geïnspireerd thuis mee aan de slag te gaan.

  • Sessie 2 - Informatiemanagement - door Marijke Göttgens en Niki van de Loo

Informatiemanagement is een zeer belangrijk onderdeel van de besluitvorming. Marijke Göttgens (Informatieadviseur Provincie Overijssel) en Niki van de Loo (Manager Research en Development NotuBiz) nemen de trends rondom dit onderwerp met je door. Wat is er nu belangrijk en wat gaat er nog veel belangrijker worden in de toekomst?

  • Sessie 3 - Griffier van de toekomst - door Debby de Heus en Geert van Soest

In deze sessie zullen Debby de Heus (raadsgriffier gemeente Amstelveen) en Geert van Soest (raadsgriffier gemeente Venlo) samen terugblikken op alle veranderingen in de wereld van de griffiers en vooruit kijken naar de toekomst. Het belooft een interactieve sessie te worden waarin we gaan discussiëren over wat er komen gaat en hoe we in de toekomst zullen gaan werken.

  • Sessie 4 - Werkdruk onder raadsleden - door Hanneke Willemstein

De werkdruk onder raadsleden neemt de afgelopen jaren significant toe, ook met negatieve gevolgen van de aantrekkelijkheid van het ambt. De worsteling tussen werk, privé en het ambt zal voor veel raadsleden bekend in de oren klinken. Zo ook voor Hanneke Willemstein, al vele jaren politiek actief en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Een baan die naast het raadswerk een grote tol eist. Hanneke vertelt over haar uitdagingen, deelt tips en ervaringen om jou te helpen je hoofd koel te houden!

  • Sessie 5 - Paneldiscussie 'De gemeente van de toekomst' - door Kirsten ten Cate, Abdullah Uysal en Pascal Bakker

Tijdens dit panel zullen Kirsten ten Cate (voorzitter Vereniging van Griffiers), Abdullah Uysal (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden) en Pascal Bakker (Managing Director NotuBiz) samen discussiëren over de "De gemeente van de toekomst". Tijdens het panel krijgen de sprekers verschillende stellingen en problemen voorgeschoteld die momenteel in de markt spelen.

Algemene informatie

Het event zal plaatsvinden in de industriële, maar karakteristieke hal van de DeFabrique in Utrecht (Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht).

Het event is kosteloos en toegankelijk voor iedereen die een functie bekleed binnen de lokale democratie. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.