106 raadsleden minder door herindelingen
DEN HAAG- 106 raadsleden uit 16 Nederlandse gemeenten verliezen sowieso hun raadszetel. Er vinden deze maand namelijk vijf gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege diverse gemeentelijke herindelingen. Verschillende gemeenten zullen samengevoegd worden en dit betekent dat er minder raadsleden nodig zijn.
De gemeenteraadsverkiezingen van de gemeenten die betrokken zijn bij de herindelingen, vonden vanwege deze herindelingen niet plaats op 19 maart jl. maar zullen plaatsvinden op 19 november. Uit deze herindelingen zullen de volgende nieuwe gemeenten ontstaan: ’s-Hertogenbosch en Oss (komen voort uit de huidige gemeenten ’s-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss), Alkmaar (komt voort uit de gemeenten Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer), Nissewaard (komt voort uit de gemeenten Bernisse en Spijkenisse), Groesbeek (komt voort uit de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen) en Krimpenerwaard (komt voort uit Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist). Deze nieuwe indelingen zullen ingaan op 1 januari 2015.
Minder raadsleden
Op dit moment hebben de zestien gemeenten in totaal 312 raadsleden. Deze zittende raadsleden treden af de dag voorafgaand aan de datum van de herindeling. Dit is dus op 31 december klokslag 0.00 uur. Aangezien de grootte van een gemeenteraad afhankelijk is van het inwonertal van een gemeente, zullen er na de herindeling minder raadszetels zijn. Spijkenisse heeft nu bijvoorbeeld 35 raadsleden en de gemeenteraad van Bernisse bevat 15 raadsleden. Echter, na de herindeling heeft de nieuwe gemeenteraad van Nissewaard, vanwege het inwoneraantal, nog plek voor 37 raadsleden. 13 raadszetels zullen er dus vervallen bij deze herindeling.
In totaal blijven er 206 raadszetels te verdelen in de vijf nieuwe gemeenten en komen er 106 raadszetels te vervallen.
Terugloop aantal gemeenten
Vanaf 1 januari 2015 zullen er niet alleen 106 raadszetels minder zijn, maar Nederland zal vanaf dat moment ook minder dan 400 gemeenten hebben. Dit is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat Nederland minder dan 400 gemeenten kent.
Hieronder vindt u het aantal raadsleden van de nu nog bestaande gemeenten en het aantal raadsleden van de vijf nieuwe gemeenten:
Aantal raadsleden nu:
’s-Hertogenbosch: 39 raadsleden
Maasdonk: 15 raadsleden
Oss: 37 raadsleden
Aantal raadsleden na herindeling:
’s-Hertogenbosch: 39 raadsleden
Oss: 37 raadsleden
Aantal raadsleden nu:
Alkmaar: 37 raadsleden
Graft-de Rijp:13 raadsleden
Schermer:11 raadsleden
Aantal raadsleden na herindeling:
Alkmaar: 39 raadsleden
Aantal raadsleden nu:
Bernisse: 15 raadsleden
Spijkenisse: 35 raadsleden
Aantal raadsleden na herindeling:
Nissewaard: 37 raadsleden
Aantal raadsleden nu:
Groesbeek: 17 raadsleden
Millingen aan de Rijn: 11 raadsleden
Ubbergen: 13 raadsleden
Aantal raadsleden na herindeling:
Groesbeek: 23 raadsleden
Aantal raadsleden nu:
Bergambacht: 13 raadsleden
Nederlek: 15 raadsleden
Ouderkerk: 13 raadsleden
Schoonhoven: 15 raadsleden
Vlist:13 raadsleden
Aantal raadsleden na herindeling:
Krimpenerwaard: 31 raadsleden
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 5 november 2014.
Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.
Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.
Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.
Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!
Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu