88 raadsleden minder in 2018
Bijna honderd raadsleden minder in 2018. Dat is het gevolg van de herindelingsverkiezingen van vandaag. In gemeenten in Friesland, Groningen en Gelderland gaan kiezers vandaag naar de stembus om de raadsleden te kiezen die hen na de herindeling vertegenwoordigen. Per 1 januari 2018 heeft de fusie van deze gemeenten tot gevolg dat de inwoners door 88 raadsleden minder worden vertegenwoordigd in de (nieuwe) gemeentehuizen.
Nederland heeft 8911 raadsleden. Per 1 januari zullen dit er 8823 zijn, als gevolg van de herindelingsverkiezingen van vandaag. Het aantal raadsleden zal de komende jaren verder afnemen door herindeling van gemeenten. In 2002 telde Nederland 9.952 raadsleden in 496 gemeenten. Per 1 januari 2018 heeft Nederland 380 gemeenten.
Drie nieuwe Friese gemeenten
In Friesland gaan kiezers in Franekeradeel, het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menamerdiel en Súdwest-Fryslân naar de stembus. Uit deze drie gemeenten worden drie nieuwe gemeenten gevormd: Leeuwarden, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân. Deze zeven gemeenten telden samen eerst 151 raadsleden. Na de herindelingsverkiezingen zijn er nog 105 raadsleden over. Met een daling van 46 raadsleden, is dit de meest significante verandering door de herindelingsverkiezingen van vandaag.
Groningen
Ook in Groningen gaan raadsleden vandaag de verkiezingsstrijd aan. Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren vormen hier per 1 januari 2018 de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Ook in Vlagtwedde en Bellingwedde vindt een herindeling plaats, deze twee gemeenten vormen samen Westerwolde. Voor het aantal raadsleden betekent dit dat er aan het begin van het nieuwe jaar 22 raadsleden minder rondlopen op het gemeentehuis.
Zevenaar
Ook in het Gelderse land wordt vandaag heringedeeld: Rijnwaarden en Zevenaar vormen vanaf 1 januari de nieuwe gemeente Zevenaar. Ook hier is een sterke daling in het aantal raadsleden te zien: van 38 raadsleden in twee gemeenten, naar 27 raadsleden in één gemeente.
Afnemend aantal raadsleden
Het aantal gemeenten is na de Tweede Wereldoorlog fors gedaald: van 1015 gemeenten in 1950 naar 537 gemeenten in 2000. Sinds de eeuwwisseling is het aantal gemeenten gestaag verder teruggelopen naar 380 op 1 januari 2018. Zoals de plannen er nu uitzien, zal het aantal gemeenten per 1 januari 2019 verder afnemen met zo’n 35 gemeenten. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in 2014 bleek dat de meerderheid van raadsleden uit kleine gemeenten herindelen als onvermijdelijk ziet.