Alle juridische vragen en antwoorden op een rij
DEN HAAG – Raadsleden krijgen vaak te maken met juridische kwesties. Dat kan best taai zijn als je geen juridische achtergrond hebt. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nu de meestgestelde vragen op dit vlak gebundeld in de Juridische FAQ.
Je kunt geen raadslid zijn in een gemeente als je ook voor diezelfde gemeente werkt. Veel raadsleden denken dat deze beperking ook geldt wanneer de gemeente waar je voor werkt en de gemeente waarin je raadslid bent met elkaar in een fusietraject zitten. Toch is daar geen wettelijke bepaling over.
Zonder last of ruggespraak
Raadslid ben je op persoonlijke titel. In de grondwet is verankerd dat men dit ambt uitvoert zonder zogeheten ‘last of ruggespraak’: dit houdt in dat niemand anders dan jijzelf kan bepalen hoe je invulling geeft aan je raadslidmaatschap en hoe en wat je op welk moment stemt. Toch wordt raadsleden nog wel eens verteld dat zij gebonden zijn aan de verklaring die zij voor de verkiezingen hebben getekend om hun raadszetel te moeten opgeven wanneer zij de fractie verlaten. In het katern Fracties & Zetels van de Juridische FAQ leggen we uit hoe dit zit.
Frequently asked questions
De bovenstaande voorbeelden zijn opgenomen in de Juridische FAQ, wat staat voor frequently asked questions. In 22 vragen verdeeld over de zes categorieën Vergoeding en kosten, Combineren raadswerk en werk, Commissies, Integriteit, geheimhouding en betrouwbaarheid, Fracties en zetels en Verkiezingen en wetgeving komt een breed scala aan juridische vraagstukken aan bod.
Aanvullingen en correcties
Hebt u een vraag die er niet tussen staat of hebt u een andere kijk op een juridische kwestie? Stuur dan een e-mail naar info@raadsleden.nl.