“Bedreiging van raadsleden hoort niet bij democratie"
Bedreiging van gemeenteraadsleden hoort niet bij de wijze waarop lokale democratie hoort te functioneren. “Raadsleden doen het raadswerk naast hun gewone werk en gezin. Dat zoveel raadsleden worden bedreigd, is heel zorgwekkend”, zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in een gesprek bij het Radio 1 Journaal over de uitkomsten van een onderzoek van de NOS onder raadsleden.
Beluister hieronder het hele interview.
Uit het onderzoek van de NOS, uitgevoerd met medewerking van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, blijkt dat vijftien procent van de raadsleden te maken heeft met bedreigingen. Dat is drie keer zoveel als in 2015. “Raadsleden bedreigen is niemand bij gebaat. Dat is niet democratie. Als je het ergens niet mee eens bent, richt dan een politiek partij op”, aldus Belhaj.
Ondersteuningsteam
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden werkt voor raadsleden die te maken hebben met bedreigingen samen in het Ondersteuningsteam van het Netwerk Weerbaar Bestuur. Dit Ondersteuningsteam helpt en ondersteunt raadsleden die te maken krijgen met agressie, intimidatie en geweld.
Digitaal vergaderen
Het raadswerk is niet alleen door bedreigingen maar ook door digitaal vergaderen minder leuk geworden. “Je mist de contacten. Je mist het debat. Het maakt het raadswerk ook moeilijker. Het opstellen van moties kun je nu niet even pratend doen maar moet je via whatsapp bespreken”, aldus Belhaj bij Radio 1. Bovendien is het raadswerk minder leuk omdat raadsleden de schuld krijgen van de coronamaatregelen en bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Ten onrechte, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: “Het Rijk en de Tweede Kamer zijn verantwoordelijk voor die maatregelen”.
Meer informatie
Meer informatie over de uitkomsten van het NOS Raadsledenonderzoek, zie: Driekwart raadsleden herkiesbaar ondanks minder leuk werk