Calamiteitsles uit Culemborg: wacht onderzoek af

Calamiteitsles uit Culemborg: wacht onderzoek af

‘Roep niet te vroeg op tot verantwoording, maar wacht de (eerste) onderzoeksresultaten af!’ Dit is een van de aanbevelingen die de Werkgroep Sociaal Domein in Culemborg formuleert.

In Culemborg wordt er door de Werkgroep maandelijks vergadert. In februari stond de vergadering in het teken van calamiteiten. Hoe moet een calamiteit gedefinieerd worden? Culemborg is een van de vijf gemeenten die binnen het rapport ‘Calamiteiten in het sociale domein’ onderzocht wordt op haar omgang met mogelijke calamiteiten. In Culemborg zijn er protocollen opgesteld en is er binnen de Werkgroep, die bestaat uit het college, de ambtelijke organisatie en alle fracties, gesproken over ieders rol in deze.

Aanbevelingen 

Voor de gemeenteraad in Culemborg konden er een drietal tips worden gegeven:

  • Goed informeren. In Culemborg is afgesproken dat het college de gemeenteraad per mail op de hoogte stelt van feitelijke situatie rondom een calamiteit
  • Verwijs door als je niet goed geïnformeerd bent en weet ook naar wie je kan verwijzen
  • Roep niet te vroeg op tot verantwoording, maar wacht (eerste) onderzoeksresultaten af.

Wie benieuwd is naar de aanbevelingen voor de gemeenteraad in Goes, Almelo, Amstelveen en Amersfoort, kan het onderzoek ‘Calamiteiten in het sociale domein’ hier downloaden.