De raad moet het voortouw nemen

De raad moet het voortouw nemen

Iedere raad heeft één of meer raadsleden nodig die het voortouw nemen en voorstellen doen die goed voor de gemeenschap zijn. Initiërend vermogen is een competentie waar u als raadslid het verschil mee maakt. Het recht op initiatief is immers één van de belangrijkste rechten die u als raadslid hebt.

Door een sterk initiërend vermogen heeft u een proactieve houding. U signaleert kansen en kunt deze omzetten in actie. Als u een mogelijkheid ziet om iets te verbeteren binnen de fractie of raad stelt u uw eigen plannen voor. Dit is binnen de raad bekend, en uw collega’s kijken automatisch naar u als er nieuwe ideeën nodig zijn. U trekt altijd taken bewust of onbewust naar u toe en u wilt altijd zaken omhanden hebben. Dit in tegenstelling tot sommige collega’s, die de kat uit de boom kijken.

Doordat u binnen de raad het persoon bent dat altijd initiatief toont op de juiste momenten weet u precies wat er moet gebeuren als er een crisis is binnen de raad. U weet met uw voorstellen de raad weer op één lijn te krijgen en komt met concrete plannen om dit aan te pakken. Hierdoor kan de raad verder met andere onderwerpen.

Competentiescan

U maakt de competentiescan door rechtsboven te klikken op Mijn account. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u één keer de competentiescan van 48 vragen volledig doorlopen. Dit neemt zo'n tien minuten in beslag. De resultaten kunt u direct raadplegen en zijn gekoppeld aan adviezen voor het volgen van vervolgcursussen en -trainingen.

Volgende week staat de competentie 'coachen' centraal. In totaal zijn er twaalf competenties voor raadsleden: