
De rol van de raad bij de burgemeestersbenoeming
De raad heeft de volledige zeggenschap bij het benoemen van een nieuwe burgemeester. Veel raadsleden zijn zich daar nog niet bewust van. De raad bepaalt de procedure, wie op gesprek komen en wie uiteindelijk wordt voorgedragen. In de nieuwe Goede Raad wordt belicht welke stappen de raad kan zetten om de touwtjes stevig in handen te nemen.
Wanneer een zittend burgemeester bekend maakt te zullen aftreden is het aan de raad om de procedure op te stellen voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Dit kan zijn wanneer de ambtstermijn van zes jaar afloopt of wanneer een burgemeester tussentijds vertrekt. Ook in nieuw gevormde gemeenten moet de gemeenteraad een burgemeester aanstellen, omdat er in eerste instantie alleen een waarnemend burgemeester zit.
De procedure van burgemeestersbenoeming van begin tot eind (aanklikken om te vergroten).
Sprekers
Dick de Cloe en Marjo Molengraaf leggen uit hoe de procedure werkt en hoe de raad nog beter het initiatief kan nemen. De Cloe was zestien jaar lid van de Tweede Kamer (PvdA) en hield zich in die tijd bezig met de inrichting van het lokaal bestuur. Daarna was hij in zes verschillende gemeenten (waarnemend) burgemeester. Molengraaf is sinds 2006 raadslid in de gemeente Gorinchem (ChristenUnie). Zij zat twee keer in de vertrouwenscommissie voor de selectie van een nieuwe burgemeester en is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.