Digitaal vergaderen blijft mogelijk
Gemeenteraden kunnen ook na 1 november digitaal blijven vergaderen. Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van beperkingen als gevolg van lokale gezondheidsrisico’s. Om dit mogelijk te maken, wordt de zogeheten Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming vanaf 1 november telkens met twee maanden verlengd. Dat heeft minister Ollongren van BZK in een brief de Tweede Kamer laten weten.
Volgens de minister leiden de lessen van het afgelopen anderhalf jaar tot de constatering dat digitaal vergaderen een waardevolle en verantwoorde toevoeging is voor volksvertegenwoordigingen. “Ik ga een wetsvoorstel voorbereiden om digitale beraadslaging en besluitvorming permanent mogelijk te maken.”
Digitaal vergaderen
Vergaderen door raadsleden in de raadszaal is volgens de minister na het einde van de beperkende regels weer het uitgangspunt. Wel houdt zij de mogelijkheid open voor digitaal vergaderen. ‘“Mochten bepaalde gemeenten door lokale gezondheidsrisico redenen hebben om digitaal te vergaderen dan geeft de Tijdelijke wet daartoe alle mogelijkheden.”Verder vindt zij het ongewenst om de Tijdelijke wet te laten vervallen voordat er een permanente regeling komt voor digitaal vergaderen. "Het is ongewenst de Tijdelijke wet te laten vervallen op het moment dat de gezondheidssituatie dat mogelijk maakt, terwijl er ondertussen gewerkt wordt aan het creëren van een permanente regeling.”
Tegenstanders
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is blij dat de verlenging van de mogelijkheid om digitaal te vergaderen aan termijnen is gebonden. “Wij zijn blij dat de minister oog heeft voor onze wensen om de tijdelijke wet die digitaal vergaderen mogelijk maakt niet onbeperkt te laten duren”, zegt voorzitter Bahreddine Belhaj. Hij onderstreept dat digitaal vergaderen een gevoelig onderwerp is. “Er zijn raadsleden hartstochtelijk voor en hartstochtelijk tegen digitaal vergaderen. Wij snappen de voordelen van digitaal vergaderen maar wij vinden dat dit soort dingen netjes moeten worden geregeld. Wij kijken daarom met belangstelling uit naar het definitieve voorstel van de minister voor een permanente regeling in de wet. Wij zullen dat voorstel beoordelen op wat het betekent voor de kwaliteit van het lokale democratische debat. Maar vooral hopen wij dat in de discussie over dat voorstel vooral de inbreng van Raadsleden en Statenleden ter harte wordt genomen.”
Meer informatie
De tijdelijke wet voor digitaal vergaderen werd in het voorjaar van 2020 na het uitbreken van de coronapandemie in sneltreinvaart door het parlement vastgesteld. Daardoor werd het mogelijk dat gemeenteraden tijdens de noodsituatie onder de coronaregels toch digitaal konden beraadslagen en besluiten. Vorige week werd bekend dat raadsleden niet langer zich hoeven te houden aan de voorwaarde om op anderhalve meter afstand te vergaderen.
Voor meer info zie ook:
- de Kamerbrief dd 27/09/2021.
- bezoek onze themapagina over digitaal vergaderen.
- Meer weten over digitaal vergaderen in de dagelijkse praktijk? Je vindt het in de digitale leeromgeving, met oa
- het webinar Online vergaderen en besluiten voor raadsleden,
- het handboek Virtueel vergaderen van John Bijl en Victor Vlam