‘’Dreigen met vervolging is een vorm van ondermijning’’

‘’Dreigen met vervolging is een vorm van ondermijning’’

Een inspreker in de Apeldoornse raad heeft gedreigd raadsleden persoonlijk financieel aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van hun besluiten. De aanleiding is de consternatie rondom een proef die de gemeente wil doen voor een nieuw aan te leggen 5G-netwerk. Meerdere raadsleden waren niet te spreken over het dreigement.

Een aantal insprekers meenden dat nieuwe technieken zoals 5G gezondheidsrisico’s vormen. De eerste inspreker, die sprak namens Stralingarm Nederland, voegde hieraan toe dat degene die verantwoordelijk zijn voor die schade voor de rechter gedaagd kunnen worden, verwijzend naar de aanwezige raadsleden. (hier terug te zien vanaf 2:27:00)

Ondermijning

Dit schoot bij raadsleden in het verkeerde keelgat. Hetzelfde dreigement was kort daarvoor ook al gemaakt in een e-mail aan alle Apeldoornse raadsleden. CDA-fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg uitte in de Stentor al zijn ongenoegen daarover: ‘’Dat soort berichten gaat veel te ver. We krijgen vaker reacties over onderwerpen die we behandelen. Dat is niet erg - integendeel. Maar dit lijkt op chantage. Ook al kan in Nederland een raadslid niet persoonlijk aansprakelijk worden gehouden, dit kan toch de besluitvorming beïnvloeden.’’ Dezelfde e-mail is ook verstuurd naar raadsleden in andere gemeenten, waaronder Purmerend.

SP-raadslid Henri Kerkdijk vond de inbreng van de vertegenwoordiger van Stralingarm Nederland eveneens niet door de beugel kunnen: ‘’Voor mij is dat ondermijning van ons werk als raadslid, want voor mijn gevoel wordt er op deze manier gepoogd ons te beïnvloeden door in de e-mail indirect uitingen te doen dat we strafrechtelijk vervolgd zouden kunnen worden om dat we hier zitten als raadsleden die proberen een goede afweging te maken.

Loos dreigement

De bewering van de inspreker was een loos dreigement waar raadsleden zich niet door moeten laten beïnvloeden. Raadsleden kunnen nooit (financieel) aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van hun besluiten. Eventuele aansprakelijkheid ligt bij de gemeente, en niet bij de individuele raadsleden.