Een derde van de raadsleden oriënteert zich op wethouderschap

Een derde van de raadsleden oriënteert zich op wethouderschap

Een derde van de raadsleden heeft zich in het verleden georiënteerd op het wethouderschap door middel van gesprekken met wethouders, trainingen of meeloopdagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Wethoudersvereniging.

Tussen het raadslidmaatschap en het wethouderschap bestaan grote verschillen. Om ervoor te zorgen dat raadsleden die wethouder worden goed aan de start verschijnen kan het nuttig zijn om van tevoren alvast te oriënteren door middel van trainingen of gesprekken met wethouders. Zo voorkom  je dat je als raadslid voor verassingen komt te staan. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Wethoudersvereniging blijkt dat een derde van de raadsleden zich in het verleden georiënteerd heeft op het wethouderschap. Hiervan heeft het merendeel (70%) dit onder andere gedaan door gesprekken te voeren met wethouders over het wethouderschap.

Competenties

Om raadsleden inzicht te verschaffen in hun eigen competenties ten opzichte van de competenties van het wethouderschap zijn er verschillende oriënterende vragen gesteld over deze competenties. Hieruit blijkt dat raadsleden zichzelf positief beoordelen ten opzichte van de competenties van wethouders. Analytisch vermogen staat hierbij bovenaan met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,9. Resultaatgerichtheid is met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,9 het laagst, maar laat een positief zelfbeeld zien van raadsleden over de competenties van het wethouderschap.

Oriëntatiebijeenkomsten

Om raadsleden voor te bereiden op het mogelijk wethouderschap organiseren de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Wethoudersvereniging verschillende oriëntatiebijeenkomsten. Zo krijg je als raadslid praktische tips en inzichten in het wethouderschap. Meer informatie over deze bijeenkomsten vindt u hier: oriëntatiebijeenkomsten.

Meer informatie

De volledige rapportage van dit onderzoek vindt u hier: rapportage.