
Een eigen voorzitter voor de gemeenteraad
Gemeenteraden hebben een eigen voorzitter nodig, gekozen uit de raadsleden. De burgemeester dient niet langer voorzitter van de raad te zijn. De zelfgekozen voorzitter van de raad zit de raadsvergaderingen voor, het presidium en de agendacommissie en is dus een “dagelijks bestuurder” van en voor de raad. De Almeerse griffier Jan Dirk Pruim doet dit voorstel in zijn essay “De griffier van morgen: ruimtemakers gezocht”.
Een door de raad gekozen voorzitter uit het midden van de raadsleden is volgens Pruim een van de eerste belangrijke stappen om de ondersteuning van de raad door de griffie anders, beter en meer naar de inwoners gericht te organiseren.
Twintig jaar na de invoering van de dualisering is het namelijk de hoogste tijd dat de raad uit het stadhuis komt en juist weer de verbinding maakt met de inwoners. “Ik ben namelijk van mening dat de griffies van vandaag niet bieden waar politiek, bestuur en democratie behoefte aan hebben en ook recht op hebben”, aldus Pruim.
Actieve gemeenteraad
De griffier is de eerste ondersteuner van de raad waarvan de raad mag verwachten dat hij/zij meer doet dan alleen maar de stukken doorsturen en de vergaderingen te organiseren. De griffier dient er ook voor te zorgen dat de raad in plaats van reactief en volgend te reageren op de stroom van collegevoorstellen, weer proactief wordt en zelf het initiatief neemt om vanuit de vragen en noden van inwoners maatschappelijke knelpunten aan te pakken. “De griffie van vandaag is niet de griffie die we morgen nodig hebben. Het is tijd om de grenzen op te zoeken en te discussiëren wat de raad zou mogen en kunnen verwachten van de griffie.”
Herinrichting griffie
De werkwijze van de griffie moet veranderen en de griffie dient daarom anders te worden ingericht. Bovendien dienen griffiers en gemeenteraden meer met elkaar samen te werken, en niet alles op eigen houtje binnen hun griffie voor hun eigen gemeenteraad te doen.
Pruim stelt voor het werk op de griffie te organiseren in verschillende kamers. Voor een deel (besluitvormingskamer, inwoners- of ombudskamer) zou elke griffie deze afdelingen moeten hebben, voor een deel (regiokamer, opgavenkamer) kan dat ook in samenwerking met meerdere griffies.
Volgens Pruim is het belangrijk dat gemeenteraden griffies de opdracht geven om samen te werken. “Krachten in griffieland moeten worden gebundeld. Het kan ook door verschillende griffies verantwoordelijk te maken voor een van de kamers, waaruit dan dus meerdere raden worden bediend.”
Werkgeversfunctie
De inrichting van de griffie is een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad omdat de raad de werkgever is van de griffie. Over de ideale inrichting en omvang van de griffie houdt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vandaag een sessie voor raadsleden uit de werkgeverscommissies.
Meer informatie
Meer informatie over de werkgeversfunctie van de raad en de wijze waarop gemeenteraad en griffie van betekenis kunnen zijn, is te vinden op de digitale leeromgeving voor raadsleden en in de goede raadvideo over de rol van de griffier als rechterhand van de raad.
Lees hier het essay De griffie van morgen: Ruimtemakers gezocht van Jan Dirk Pruim.