“Een raadslid moet beseffen dat hij of zij in een glazen huisje zit.”

“Een raadslid moet beseffen dat hij of zij in een glazen huisje zit.”

Een raadslid uit Oosterhout heeft haar zetel opgegeven nadat haar fractie afstand nam van een uiting van haar op Facebook. De fractie Gemeentebelangen deed dit omdat zij van mening waren dat het bericht op Facebook een “zeer kwetsende inhoud voor mensen met een islamitische achtergrond” had. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden geeft een reactie.

Het is niet de eerste keer dat een raadslid in opspraak komt vanwege uitlatingen op social media. Rond de intocht van Sinterklaas afgelopen november maakten twee Eindhovense raadsleden op social media opmerkingen die niet goed vielen bij de rest van de raad. De burgemeester stelde een onderzoek in of de gedragscode was overschreden. De conclusie luidde dat beiden zich niet aan de gedragscode hadden gehouden. Na excuses te hebben aangeboden bleven beide raadsleden aan.

De uitkomst van het onderzoek had in formele zin geen consequenties: raadsleden kunnen niet worden gedwongen om hun zetel op te geven. Een raadslid kan in principe niet uit diens functie gezet worden, alleen in uitzonderlijke gevallen of wanneer blijkt dat een raadslid niet in de gemeente woont.

Glazen huisje

Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en raadslid in Gilze Rijen Frits van Vugt vindt niet dat het de taak is van de burgemeester om raadsleden aan te sporen zich in te houden op social media. In een interview met BN DeStem zegt hij hierover: “Een raadslid moet beseffen dat hij of zij in een glazen huisje zit. Iedere tweet of bericht op Facebook heeft direct consequenties. Snap je dat niet of laat je je toch gaan, dan moet je op de blaren zitten. Daar moet een raadslid geen burgemeester of een landelijke vereniging van raadsleden voor nodig hebben om dat duidelijk te maken.”

Van Vugt vind het in dit geval wel begrijpelijk dat het Oosterhoutse raadslid niet meer welkom was in de fractie: “Zo'n denigrerende en kwetsende post naar een bevolkingsgroep gaat veel te ver. Een raadslid onwaardig.”

Tips voor social media

Wilt u als raadslid weten hoe u het beste gebruik kunt maken van social media? Bekijk dan onze Goede Raad over social mediagebruik voor raadsleden. Ook beschikbaar in de leeromgeving.