
‘’Fragmentatie zal soms wennen zijn’’
Ruim één op de drie (35%) raadsleden vindt dat er te veel partijen in hun gemeenteraad zitten, blijkt uit een onderzoek onder circa 1.400 raadsleden. ‘’Dat zal soms wennen zijn, maar we zien in diverse gemeenten dat fragmentatie in de raad heeft geleid tot nieuwe vormen van samenwerking’’ aldus voorzitter Mark den Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
In grotere gemeenten vinden veel raadsleden dat het hoge aantal partijen het functioneren van de raad belemmert. In gemeenten waar de raad meer dan 26 zetels telt (40.000+ inwoners), vinden ondervraagde raadsleden vaker dat het functioneren van hun gemeenteraad lijdt onder het hoge aantal partijen dan in kleinere gemeenten. In grote gemeenten is bijna de helft (46%) van de ondervraagde raadsleden die mening toegedaan. In kleine gemeenten is dat aantal een stuk lager: ongeveer een kwart (27%).
Dit blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft uitgevoerd in samenwerking met EenVandaag. 1.354 raadsleden deden aan het onderzoek mee. Lees het hele onderzoek hier terug.
Raadsleden verdeeld over invoering kiesdrempel
Een lokale kiesdrempel wordt nogal eens genoemd als oplossing voor de groeiende aantal partijen in de lokale politiek. Dat zou de bestuurbaarheid ten goede komen. Raadsleden uit dit onderzoek zijn verdeeld over de vraag of er in hun gemeente een kiesdrempel moet worden ingevoerd. 45 procent hen is voor een kiesdrempel; 50 procent is tegen. Het argument dat gemeentepolitiek om meer draait dan besturen wordt veel genoemd: het draait ook om de mate waarin burgers zich vertegenwoordigd voelen.
Democratie ook stem van de minderheid
Tegenstanders van de lokale kiesdrempel vinden het indruisen tegen de democratische waarden. Zij vinden het een verrijking voor burgers dat er veel partijen te kiezen zijn. Daardoor worden ook belangen van kleine groepen vertegenwoordigd. Voorzitter Mark den Boer voegt daaraan toe dat een kiesdrempel ook niet helpt tegen de belangrijkste oorzaak van versplintering: "Een kiesdrempel is wat ons betreft geen goed idee. Het voorkomt ook niet dat raadsleden zich afsplitsen na de verkiezingen. Raadsleden van een raad met veel fracties moeten met elkaar afspreken hoe zij de vergaderingen op een goede manier laten verlopen. Dat zal soms wennen zijn, maar we zien de afgelopen jaren dat in diverse gemeenten fragmentatie in de raad heeft geleid tot nieuwe, minstens zo krachtige vormen van samenwerking."