Gemeenteraad als raad van commissarissen - Heeft stemmen op 19 maart wel zin? (3)

Gemeenteraad als raad van commissarissen - Heeft stemmen op 19 maart wel zin? (3)

DEN HAAG – De gemeenteraad moet een soortgelijke rol spelen als de raad van commissarissen bij een groot bedrijf. Dit zegt het Amsterdamse gemeenteraadslid Marja Ruigrok (VVD), tevens onderneemster (directeur van Ruigrok|Netpanel) in het  boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst”.

Ruigrok pleit dan ook voor een andere rolverdeling tussen het college van B&W en de raad: “Zo’n raad van commissarissen die zegt: Hoor eens even, wat ben jij daar aan het doen? Dat is een prima rol. Voor de buitenwereld is de directie de baas, het college van B&W dus, en niet de raad van commissarissen. En nogmaals, zo hoort het ook”. Ze denkt dat deze rol beter past bij de praktijk.

Gemeenteraad de baas

“Op de website van de gemeente Amsterdam staat het zo mooi: De gemeenteraad is de baas. Als ik dat lees, moet ik telkens weer lachen. Het kan zo zijn, maar zo voelt het niet hoor”. Ruigrok bepleit een andere rolverdeling vergelijkbaar met de rol die de raad van commissarissen heeft tegenover de raad van bestuur in grote bedrijven: “Dat is een prima rol. Die geeft genoeg ruimte om dingen in beweging te zetten. Wij zullen die wethouders dus zo af en toe aan hun oren trekken: Luister eens, jullie zouden dit toch? Hoe zit het daar? Is het al af? Wat kost het? Dat soort vragen. Dan oefen je invloed uit”, aldus Marja Ruigrok.

Gemeenteraad van de toekomst is een raad van toezicht

Het Veenendaalse raadslid Nermina Kundic (D66) hoopt niet dat dat de gemeenteraad van de toekomst een raad van toezicht wordt. “Ik begrijp de stelling wel. Met die samenwerkingsverbanden, met de transities en de toegenomen complexiteit komen we steeds meer in een controlerende rol”. Kundic (tweemaal verkozen tot raadslid van het jaar) voegt daaraan toe dat zij vindt dat niet vergeten mag worden dat de gemeenteraad ook de rol heeft om het volk te vertegenwoordigen. Alleen sturen op de financiën is onvoldoende volgens Kundic. “Hoe minder grip wij hebben, hoe moeilijker het is om het uit te leggen en bij te sturen op basis van wat wij in de samenleving zien. Ons werk wordt steeds lastiger”, aldus het gemeenteraadslid uit Veenendaal.  

Image preview
Bron: Jasper Loots en Piet-Hein Peeters, De gemeenteraad heeft geen toekomst: Waarom stemmen op 19 maart 2014? (Eindhoven, 2013).

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.