Grote verschuivingen onder raadsleden op de kieslijst
Van de zittende raadsleden stelt 24 procent zich bij nieuwe gemeenteraadsverkiezingen niet meer beschikbaar voor een volgend termijn. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Rekrutering en selectie van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018’ van het Nederlands Documentatiecentrum Politieke Partijen.
Een kwart van het totaal aantal raadsleden stelt zich niet meer beschikbaar voor een volgend termijn. De lokale afdelingen van landelijke partijen zitten met 28% zelfs boven dit gemiddelde, terwijl dit aantal bij lokale partijen maar 17% is. Raadsleden hebben hier allerlei reden voor. De twee belangrijkste oorzaken zijn ‘Het grote tijdsbeslag van het raadswerk’ (18%) en ‘Privéredenen’ (20%). Ook opvallend is dat de reden ‘Toenemende bedreigingen lokale politici’ is gestegen ten opzichte van 2014 (0,4% ten opzichte van 0,1%).
Verschuivingen op de kieslijst
Naast de bovengenoemde oorzaken voor het stoppen als raadslid, zijn verschuivingen op de kieslijst ook het gevolg van evaluaties die partijen doen aan het einde van elke raadsperiode. Door middel van een evaluatie van het raadslid door de partij wordt bepaald of dit raadslid in aanmerking komt voor een nieuwe kandidatuur en welke plaats hij in dat geval op de kieslijst krijgt. Uit het onderzoek blijkt dat lokale afdelingen van landelijke partijen meer gebruik maken van evaluaties dan lokale partijen (87% om 81%).
De verschuivingen op de kieslijst zijn dermate groot dat in 2018 in totaal 53% van de kandidaten nieuw waren op de kieslijst. Voor lokale afdelingen was dit een percentage van 56%, terwijl dit voor lokale partijen 50% was.
Meer info
Kijk voor het volledige overzicht van cijfers voor lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen in het rapport Rekrutering en selectie van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Zie ook de rapporten Stoppende raadsleden en Nieuwe raadsleden van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.