Heeft stemmen op 19 maart wel zin? (1)

DEN HAAG – Heeft stemmen op 19 maart wel zin? Nee, volgens de auteurs Jasper Loots en Piet-Hein Peeters in het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst”. Ja, volgens directeur Gerard Heetman van Raadslid.Nu. 

Volgens Loots en Peeters heeft stemmen geen zin, want de rol van de gemeenteraad is gemarginaliseerd. Zij spraken voor hun boek met: Marcel Boogers (hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente), Marijke Vos (oud-wethouder Gemeente Amsterdam) en Jantine Kriens (voorzitter directieraad VNG). Daarnaast spraken de auteurs ook met vijf raadsleden, namelijk: Nermina Kundic (D66, Veenendaal), Marry Mos (GroenLinks, Utrecht), Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt, De Bilt), Marja Ruigrok (VVD, Amsterdam) en Rutger Zwart (PvdA, Nijmegen). Het boek verschijnt vandaag en Raadslid.Nu zal deze week een aantal keer aandacht besteden aan thema’s die besproken worden in dit boek.

Verkiezingen als kans

“De gemeenteraad heeft geen toekomst” laat een verontrustend beeld zien van de voortgaande marginalisering van de gemeenteraad. Over veel dossiers, zo stellen de auteurs, heeft de gemeenteraad nog maar weinig te zeggen. De aanstaande decentralisaties bieden de gemeenteraden de mogelijkheid een centrale positie in te nemen in de inrichting van het sociale domein. “Hoewel veel raadsleden aangeven ook bij de op handen zijnde decentralisaties moeite te hebben hun vooraanstaande rol als hoogste bestuursorgaan uit te voeren, moeten de komende voorkiezingen vooral gezien worden als een kans”, aldus Gerard Heetman, directeur van Raadslid.Nu en oud-raadslid in Leidschendam-Voorburg.

Heeft stemmen op 19 maart 2014 eigenlijk wel zin? “Natuurlijk!”, zegt Gerard Heetman, “De komende jaren krijgen de gemeenten ontzettend veel verantwoordelijkheden erbij. De democratische legitimatie om deze verantwoordelijkheden uit te voeren wordt juist door te stemmen gegeven. Stemmen op 19 maart heeft weldegelijk nut en is een kans voor de burger om zich uit te spreken over hoe het sociale domein vormgegeven zou moeten worden”.

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.