Herindeling onvermijdelijk voor raadsleden VVD, PvdA en D66

DEN HAAG – Voor de meerderheid van de raadsleden van VVD, PvdA en D66 is gemeentelijke herindeling onvermijdelijk. Dit is een van de uitkomsten van de landelijke enquete die Raadslid.Nu heeft gehouden onder alle raadsleden over samenwerking en herindeling.

Voor raadsleden van lokale partijen, SGP en SP is herindeling vrijwel onbespreekbaar. De uitschieter is de SP met slechts 9 procent van de raadsleden die herindeling onvermijdelijk acht.

Het oordeel van de VVD-raadsleden is opvallend. Een derde deel van de VVD-raadsleden heeft liever geen herindeling, zo blijkt uit dezelfde enquete. Tegelijkertijd is een meerderheid van de VVD-raadsleden van mening dat herindeling onvermijdelijk is.

Voor de uitkomsten per politieke partij, zie bijgevoegde tabel (Factsheet Herindeling per politieke partij). Voor meer nieuws uit de Raadsledenenquete over samenwerking en herindeling, zie: Samenwerking gemeenten bedreigt lokale democratie - Landelijke enquete onder raadsleden

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.