Het checken van bankrekeningen van raadsleden buiten proportioneel

Het checken van bankrekeningen van raadsleden buiten proportioneel

De VVD wil de bankrekeningen van gemeenteraadsleden gaan controleren op witwaspraktijken en banden met de onderwereld. Een maatregel die de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ziet als een buiten proportionele actie. Een actie die onder meer zal leiden tot imagoschade en moeilijkheden bij het vinden van nieuwe raadsleden. 

VVD-Kamerlid Roald van der Linde stelt vanochtend bij BNR Nieuwsradio dat banken, net als bij Kamerleden en rechters, de bankrekeningen van raadsleden moet controleren. Het Kamerlid stelt dat het controleren van geldstromen strenger moet, omdat aan de achterkant van de drugsproblematiek een hele industrie zit waar mensen geld proberen wit te wassen.

Raadsleden wegzetten als verdachten

Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, kwam hierover aan het woord bij BNR Nieuwsradio. Hij stelt dat de kracht van het lokaal bestuur is dat het een lekenbestuur is. Het zijn mensen die vanuit hun dagelijke werkzaamheden midden in de lokale samenleving staan. Het controleren van hun bankrekeningen betekent ook dat de rekeningen gecontroleerd wordt van ondernemers of mensen die dagelijks in loondienst werken. Volgens Belhaj zet het voorstel van de VVD ruim 8500 raadsleden in het verdachtenbankje. 

Genoeg middelen om schendingen aan te pakken

Bahreddine Belhaj beaamt dat het van belang is om niet-integere raadsleden aan te pakken, maar geeft aan dat hiervoor ruim 8500 raadsleden screenen buiten de perken gaat. Bovendien stelt hij dat er op dit moment al veel aandacht en wettelijke middelen zijn om misstanden aan te pakken. Bij vermoeden van integriteitsschendingen kan er naar de burgemeester gestapt worden of kan er een onderzoek gestart worden. Daarnaast is er een Netwerk Weerbaar Bestuur waar raadsleden (vertrouwelijk) terecht kunnen met hun vragen en vermoedens. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft een speciaal telefoonnummer (070-3738119) waar raadsleden met hun integriteitsvragen of zorgen omtrent agressie en intimidatie terecht kunnen. 

Daarnaast zorgt deze maatregel voor imagoschade voor een belangrijke democratische funtie. Een functie waarvoor het steeds lastiger wordt om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Het raadslidmaatschap is een functie die naast de reguliere baan of het gezin wordt ingevuld. Een maatregel zoals beschreven door het Kamerlid zorgt ervoor dat de nieuwe aanwas van raadsleden kan besluiten om andere functies in de politiek te ambieren of de politiek in zijn geheel links te laten liggen. Het onnodig in een hokje plaatsen van deze belangrijke bestuurslaag is enkel schadelijk voor het voortbestaan van de functie. 

Meer informatie

Het interview met Bahreddine Belhaj is te luisteren via de link

Het meldpunt agressie, bedreiging en intimidatie is (ook buiten kantoortijden) te bereiken via 070-3738119.

Voor meer informatie kunt u de website van het Netwerk Weerbaar Bestuur bezoeken.