Hoe kunnen raadsleden omgaan met de doe-democratie?

Hoe kunnen raadsleden omgaan met de doe-democratie?

DEN HAAG –  Raadsleden krijgen te maken met de doe-democratie. De doe-democratie houdt in dat steeds meer mensen zelf het initiatief nemen bij het oplossen van problemen. Hoe kan de gemeenteraad deze maatschappelijke initiatieven ondersteunen? In de netwerkbijeenkomst van het Ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties, de gemeente Zaanstad en kennisinstituut Movisie en platform Kracht in NL staat de doe-democratie centraal.

Versnellingsagenda

Op 27 mei 2014 vindt deze bijeenkomst plaats te Zaanstad. Tijdens deze bijeenkomst zal de doorontwikkeling naar een gemeenschappelijke versnellingsagenda centraal staan. Het ministerie is net als de VNG partner in een netwerk van ruim dertig organisaties die gezamenlijk werken aan de versnellingsagenda ‘doe-democratie’. Hierdoor probeert het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties de doe-democratie te bevorderen en te ondersteunen.

Projectengarage

Naast de versnellingsagenda komt de projectengarage aan bod. Hierin worden alle projecten gepresenteerd waar de gemeenten op dit moment mee bezig zijn. In de volgende link krijgt u een overzicht van diverse projecten door heel het land.

Een voorbeeld van een project is Breda DuurSaam. Dit is een onafhankelijke coöperatie die projecten die bijdragen aan een leefbare en gezonde Bredase samenleving opzetten, begeleiden en uitvoeren.  U kunt meedenken en meepraten over een project. Tijdens de netwerkbijeenkomst zal hiermee concreet mee aan de slag worden gegaan.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 16 mei 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier