In 23 gemeenten met 522 raadszetels geen verkiezingen

In 23 gemeenten met 522 raadszetels geen verkiezingen

DEN HAAG – In 23 van de 403 gemeenten vinden op 19 maart geen gemeenteraadsverkiezingen plaats. De 522 raadsleden in deze gemeenten blijven in ieder geval in functie tot 1 januari, of in 7 gemeenten zelfs tot de volgende gewone raadsverkiezingen in 2018.  

In 16 van de 23 gemeenten vinden er later dit jaar pas verkiezingen plaats, en wel op 19 november. De reden: de gemeenteraadsverkiezingen in deze gemeenten zijn uitgesteld vanwege een aanstaande fusie en/of gemeentelijke herindeling. De gemeenten waar op 19 november uitgesteld raadsverkiezingen plaatsvinden zijn: Alkmaar, Graft-de Rijp en Schermer (voor de nieuwe gemeente Alkmaar), Den Bosch, Oss en Maasdonk (vanwege de opheffing en verdeling van Maasdonk over Den Bosch en Oss), Bernisse en Spijkenisse (vanwege hun fusie), Groesbeek, Millingen aan den Rijn en Ubbergen (vanwege hun fusie), Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (ook vanwege hun voorgenomen fusie tot een nieuwe gemeente in de Krimpenerwaard).

Verkiezingen pas gehad

In 7 van de 23 gemeenten waar geen verkiezingen op 19 maart worden gehouden, is de reden dat er pas verkiezingen voor een nieuwe raad zijn gehouden. De aanleiding was in alle gevallen een herindeling. De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Leeuwarden, Heerenveen, De Friese Meren, Schagen, Molenwaard en Goeree-Overflakkee blijven daarom gewoon in functie en hebben geen extra kiezerslegitimatie nodig op 19 maart.

Op 19 maart vinden er daardoor gemeenteraadsverkiezingen plaats in 380 van de 403 gemeenten. Het gaat daarbij om 8400 raadszetels die op het spel staan en waarover de kiezer kan bepalen welke kandidaat en welke partij die mag gaan invullen.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 10 maart 2014.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier