De aandacht voor integriteit in de gemeenteraad verslapt na een incident meestal weer snel. Preventief beleid en bewustwording over het belang van integriteit zijn nodig.
Het gaat daarbij om de vraag welke factoren van invloed zijn voor meer aandacht voor integriteit in de raad.
De houding van de burgemeester, de cultuur in de gemeenteraad, de aanwezigheid van lobbygroepen, tijdsgebrek van raadsleden en de mate waarin de raad lijkt op andere raden zijn factoren die van invloed zijn voor succesvol integriteitsbeleid. Dit blijkt uit een masteronderzoek dat is uitgevoerd door Marcus Nout van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Raadsleden moeten meer controleren of de leiding van de raad stuurt op integriteit. Daarnaast ligt er een taak voor het rijk. Het rijk zou meer moeten nagaan of het integriteitsbeleid in gemeenten van voldoende niveau is. Want uit het onderzoek blijkt dat integriteitsbeleid vaak incident gedreven is, waarbij als zich geen incidenten meer voordoen, de aandacht weer verslapt.
Maar liefst twintig procent van de raadsleden maakt zich zorgen over de integriteit van collega raadsleden. Raadsleden hebben zorgen over raadsleden met banden met motorclubs, raadsleden met een strafblad of de aanwezigheid van een twijfelachtige kennissenkring. Deze zorgelijke feiten kwamen al in 2018 naar voren in onderzoek door het programma EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In dat onderzoek bleek ook dat raadsleden dat het schort aan preventie: vaak worden raadsleden niet worden gescreend en nevenfuncties worden niet volledig opgegeven.
Om het integriteitsbeleid succesvoller te maken, doet de onderzoeker de volgende aanbevelingen:
- Welke factoren hebben invloed op het nemen van maatregelen ter bevordering van de integriteit van de gemeenteraad? Masterscriptie Marcus Nout, faculteit Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit.
- Raadsleden maken zich zorgen om integriteit, artikel over het onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
- Toolkit Democratische Weerbaarheid, artikel over de Toolkit, deze is beschikbaar op de digitale leeromgeving.
- Kennisclip belangenverstrengeling (video van 3,5 minuut).
- Leerlijn Recht, integriteit en veiligheid in de digitale leeromgeving.