U bent hier

‘‘Integriteitsmeldingen niet meer bij burgemeester’’

Hilversumse raadsleden hebben nul op rekest gekregen toen zij een integriteitskwestie bij de burgemeester meldde. Dat meldt de Gooi en Eembode over een vermeend geval waarbij wethouder Wimar Jaeger betrokken zou zijn. Raadsleden opperen een andere procedure voor integriteitsmeldingen.

In het dossier rondom het verbouwen van het oude Philipscomplex naar woningen waren er bedenkingen over het handelen van wethouder Jaeger, waarvan na integriteitsonderzoek bleek dat hem niets te verwijten viel. Voor dit balletje aan het rollen kwam hadden raadsleden Mirjam Kooloos en Henk Blok dit bij de burgemeester onder de aandacht gebracht. Burgemeester Pieter Broertjes voelde echter niets voor een onderzoek.

Volgens raadslid Blok was dit niet de eerste keer dat de burgemeester laconiek omging met een dergelijke melding. Collega-raadslid Bianca Verweij bevestigt dit.

Externe vertrouwenspersoon

De raadsleden zien een probleem in de huidige structuur waarbij vermoedens van integriteitsschendingen bij de burgemeester gemeld dienen te worden. Verweij denkt dat het beter zou zijn als integriteitsmeldingen niet meer bij de burgemeester zouden worden gedaan, maar bij een externe vertrouwenspersoon van buiten de gemeente.