‘Inwerkprogramma raadslid kan anders’
Raadslid-in-1-Dag, daar hebben de meeste inwerkprogramma’s veel van weg. In sneltreinvaart schotelen ze nieuwelingen het abc van de raad voor. Die voelen zich al direct een hele vergadertijger. Alleen, het meeste zijn ze al weer snel vergeten. Dat kan anders!
Inwerkprogramma? Frisse start!
De naam Inwerkprogramma zorgt ervoor dat raadsleden die hun zetel hebben behouden meteen denken: niet voor mij dus. Daarmee maakt de nieuwe raad meteen een valse start. Een raad met twee snelheden werkt niet. Je zult samen een nieuwe dynamiek moeten ontwikkelen. Want de raad is zo effectief als ze een collectief is. Ervaren en minder ervaren kunnen elkaar juist (leren) versterken. Maak daarom samen een frisse start. Noem het een startprogramma.
Kennis? Verbinding!
Zo’n startprogramma draait 100% om de vraag: wat heb je nodig om als raadslid je werk te kunnen doen? Met als gemakzuchtig antwoord: kennis. Natuurlijk, maar het allereerste dat je als raad nodig hebt is een goede onderlinge verstandhouding. Hoe beter je elkaar als raadsleden begrijpt, hoe soepeler je straks omgaat met de politieke tegenstellingen. Roots, slapeloze nachten, zwakke plekken – het is handig als je die van elkaar weet. Begin daarmee. Raadsleden blijven mensen.
Stoomcursus? Meerjarenplan!
Handig zo’n startprogramma als er tijdens de formatie voor de raad toch niets te doen is. En als het politieke seizoen dan echt start is de leeragenda leeg. Zo haal je snel je theorie, maar doe je erg lang over je rijbewijs. Raadsleden leren het snelst op het moment dat ze vragende partij zijn. De eerste commissie en raad, de eerste kadernota, de eerste begroting – dat zijn de momenten waarop een raadslid zich goed wil voorbereiden. Dan heeft een training het hoogste effect. Een goede raad is nooit uitgeleerd. Denk ook aan thema’s als meer uit het bestaande vergadermodel halen, beter samenspel tussen raad en college, wisselende meerderheden – train de raad op maat.
Leren = SimuLeren
Een complete raadsgids, wel vijf checklists en een pdf van 127 powerpoint slides op je iPad. Wie gaat nog een keer lezen? Of het nu gaat om een begroting lezen, een fractiestandpunt voorbereiden, interrumperen of vragen stellen aan de wethouder – raadsleden leren het sneller als ze voelen hoe het werkt. Een simulatie is de perfecte oefensetting waar je kunt vallen en opstaan zonder dat je fractiegenoten je meelijwekkend aankijken. Politiek handwerk kun je oefenen. Zo krijg je sneller een raad die volop meedraait.
Fractie centraal
Startprogramma’s zijn van oudsher 100% gericht op het collectief. Gelijke monniken, gelijke kappen. Alleen, in de praktijk verschillen fracties soms als hemel en aarde. Die verschillen los je niet op met een collectief leerprogramma. Bied daarom elke fractie de gelegenheid om binnen een vast kader van vaardigheden facultatief ondersteuning te krijgen. Zo krijg je de raad in evenwicht.
Aan de slag met uw startprogramma?
Kijk op de speciale pagina op onze website.
Dit artikel is een bijdrage van onze kennispartner Debat.NL. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met Peter van der Geer.