
Klaar voor de Omgevingswet 2024
Speciaal voor raadsleden, commissieleden, fractieondersteuning en griffiers is de leerlijn Ruimtelijke ordening en de Omgevingswet ontwikkeld. Hier staan diverse video’s, handreikingen en infographics in om je kennis over de doelen, valkuilen en mogelijkheden van de Omgevingswet te vergroten. Je vindt deze informatie in de altijd bereikbare leeromgeving.
Na lang uitstellen komt de Omgevingswet er echt aan. Begin het nieuwe jaar goed en lees je in op de digitale leeromgeving voor raadsleden. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft in samenwerking met kennispartners diverse modules ontwikkeld, zodat jij als raadslid een jouw raad goed voorbereid aan de slag kunnen met de Omgevingswet.
Grip op grote projecten
De Omgevingswet is niet zonder slag en stoot tot stand gekomen. Het lijkt een ingewikkelde vernieuwing. De handreiking ‘Grip op grote projecten’ maakt inzichtelijk hoe je als raadslid invloed krijgt op dit soort projecten. Er staan tal van hoofdvragen, tips en handvaten in om grip te krijgen
Goede Raad
De Omgevingswet geeft de raad meer mogelijkheden om te sturen wat er nodig en wenselijk is. Maar alleen als de raad zich daar bewust van is én de handvatten weet beet te pakken. Pascale Georgopoulou en Manon Fokke leggen in Goede Raad 7 uit hoe de raad dit kan doen. Georgopoulou is Projectleider Omgevingswet bij de VNG. Manon Fokke was gemeenteraadslid in Maastricht en was als Tweede Kamerlid nauw betrokken bij de totstandkoming van de wet. Bekijk hier direct de infographic.
Participatie
Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet. Participatie is maatwerk, daarom schrijft de wet niet voor hoe de participatie moet plaatsvinden. Voor raadsleden die behoefte hebben aan inspiratie van andere is de inspiratiegids is gemaakt - met de inbreng van experts om ervoor te zorgen dat je als raadslid het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. De gids helpt je verder met welke werkvorm je moet kiezen en hoe je het proces moet inrichten.
Meer informatie
Klik hier om naar de leeromgeving te gaan voor leerlijn 8. Ruimtelijke ordening en de Omgevingswet.
Ga na of je als raadslid de tips die Omgevingswet-expert Frans Soeterbroek gaf ook hebt besproken en kijk of je niets hebt laten liggen.