U bent hier

Leerlijnen voor raadsleden: debatteren en onderhandelen

Leren werkt het beste als je het in de juiste volgorde doet; beginnen bij de basis en daarna stap voor stap de kennis uitbreiden. De leerlijnen voor raadsleden in de digitale leeromgeving helpen gestructueerd alles over een bepaald onderwerp te weten te komen. Vandaag belichten we Leerlijn 5: Debatteren en onderhandelen.

⇒ Leerlijn 5: Debatteren en onderhandelen

Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Soms bent u inhoudelijk goed op de hoogte, maar lukt het u niet om een ander er van te overtuigen dat de raad een bepaalde kant op moet bewegen.

Er zijn vele verschillende arena's waarin u als raadslid verbaal de degens kruist. In alle openheid in de raadszaal of achter gesloten deuren bij coalitieonderhandelingen. Voor elke situatie zijn andere vaardigheden en gesprekstechnieken van belang. Deze modules in de leeromgeving helpen u op weg.

Debatteren

Hoe voert u een goed debat? Waar moet u op letten om te zorgen dat uw verhaal helder overkomt in de raad? En hoe herkent u een drogreden?

Onderhandelingstechnieken

Drie videocolleges over onderhandelingstechnieken: eisen stellen, gecontroleerd bluffen, tactische concessies doen en alles wat er nog meer bij komt kijken.

Infographic Excellent Onderhandelen

Er zijn grofweg vaak twee manieren hoe je kunt onderhandelen: hard of zacht. In negen videocolleges leer je hoe je beide invalshoeken kunt gebruiken volgens de Harvard-methode.

Leerlijnen

De leerlijnen zijn te volgen door in de digitale leeromgeving bovenin te klikken op 'leerlijnen'.