‘Leve de verschillen tussen gemeenten’

DEN HAAG – Met de decentralisatie van sociale- en zorgtaken van Rijk naar gemeenten zullen de verschillen tussen gemeenten groter worden. Dat er verschillen ontstaan, is helemaal niet erg.

Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de VNG-commissie governance, betoogt dit in VNG Magazine. Volgens Brok zal de Haagse werkelijkheid steeds meer plaatsmaken voor de lokale werkelijkheid. De lokale werkelijkheid zal bestaan bij de gratie van verschillen die tot veel moois kunnen leiden.

Verschillen tussen gemeenten, met mate

Tegelijkertijd vindt Brok dat gemeenten zich niet te buiten moeten gaan aan ongeremde wildgroei. Want een wildgroei in lokaal maatwerk binnen autonome gemeenten is geen aantrekkelijk alternatief voor de ‘blauwdruk van het uitvoeringskantoor’.

Tweede Kamer reacties dorpsraad

Een verschil in aanpak en uitvoering door gemeenten zal vooral bij de Tweede Kamer reacties oproepen, waarschuwt Brok. Hij voorspelt dat de Tweede Kamer zich als een dorpsraad op incidenten zal reageren en gemeenten de maat zal nemen.

‘Je ziet al langer dat de Tweede Kamer zich af en toe opstelt als een of andere dorpsraad die aangeeft hoe gemeenten het moeten doen, terwijl de betreffende thema’s tot onze competentie behoren. Natuurlijk mag iedereen in een open debat overal iets over vinden, dus ook de Tweede Kamer. Maar als wij er over gaan, gaan wij er over. Als het aan de gemeenten is, is het aan de gemeenten. Dat betekent dus ook dat je differentiatie kunt krijgen’, aldus Brok in VNG Magazine.

Klik hier voor het artikel in VNG Magazine.

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.