Lokale democratie in kaart met Quick Scan
Hoe denken inwoners over de communicatie tussen hen en de gemeente? En in hoeverre vinden zij dat ze directe invloed hebben op hun leefomgeving? Het is goed om als raadslid deze vragen te stellen om te weten te komen hoe burgers denken over de participatiemogelijkheden binnen de gemeente.
Over het verloop en de mate van succes van participatietrajecten kunnen raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners verschillend denken. Het gesprek tussen de verschillende groepen wordt op dit onderwerp weinig gevoerd. Om de verschillende perspectieven in kaart te brengen, kunnen gemeenten gebruik maken van de Quick Scan Lokale Democratie. Dit hulpmiddel maakt als het ware per gemeente een foto van de stand van de lokale democratie. De Quick Scan is opgezet door Democratie in Actie, een samenwerkingsprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijkrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Prioriteit
Burgerparticipatie is een belangrijk thema van de Quick Scan. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin inwoners mogen meedoen, meedenken en meebeslissen. Aan de hand van stellingen wordt gemeten hoe raadsleden, collegeleden, ambtenaren en burgers denken over participatiemogelijkheden in de gemeente. Ook wordt deze groepen gevraagd om een rangorde te maken van manieren om burgerparticipatie te verbeteren. Op de drie manieren die als meest efficiënt worden ervaren, wordt concreet advies gebaseerd. Er wordt niet alleen een vergelijking gemaakt tussen verschillende groepen binnen de gemeente, maar ook tussen de desbetreffende gemeente en gemeenten die eerder de Quick Scan hebben uitgevoerd. Zo ontstaat er een completer beeld op welke gebieden meningen verschillen of overeenkomen.
Verbeteragenda
Bij het uitvoeren van de Quick Scan worden verschillende stappen doorlopen, zowel voor als na het houden van de enquête. Zo wordt er aan de hand van de verbeterpunten die voortkomen uit deze enquête, een verbeteragenda opgesteld. Daarin staan punten waarmee de gemeente de tijd die volgt aan de slag gaat. Begeleiders vanuit de Quick Scan helpen agenda op te stellen. Het is aan raadsleden en collegeleden om de nieuwe informatie toe te passen in de praktijk, ook op de langere termijn.
Meer informatie
De handleiding voor gemeenten die mee willen doen aan de Quick Scan Lokale Democratie vindt u hier.
Hier vindt u meer informatie over hoe gemeenten de Quick Scan hebben ingezet.
Aanbevelingen voor raadsleden in het kader van participatie zijn te lezen in het rapport Raadswerk is Maatwerk.