Maatschappelijk vastgoed: het grondexploitatieprobleem van de nieuwe raadsperiode

Maatschappelijk vastgoed: het grondexploitatieprobleem van de nieuwe raadsperiode

DEN HAAG – Het nieuwe financiële blok aan het been voor gemeenten wordt het maatschappelijk vastgoed, zoals de grondexploitatie dat was in de afgelopen raadsperioden. Gert Boeve, VNG-ambassadeur voor maatschappelijk vastgoed, luidt de noodklok. ‘Je kunt 300 tot 400 miljoen met maatschappelijk vastgoedbeleid besparen zodat je niet ingewikkeld hoeft te snijden in zorg, welzijn of onderwijs.’

De gemeenteraad kan er voor zorgen dat er een begin wordt gemaakt met maatschappelijk vastgoedbeleid. Een zinsnede zou volgens Boeve al genoeg zijn in elk coalitieakkoord dat nu in 380 gemeenten wordt gesloten: we gaan ons gemeentelijke vastgoedbeleid invoeren, herijken en moderniseren.

Het is aan de gemeenteraad om bij de vaststelling van het coalitieakkoord daar voor te zorgen, want de raad moet straks ook beslissen of er extra wordt bezuinigd op de nieuwe zorg- en sociale taken. Door inzicht in het eigen gemeentelijk vastgoed zijn zulke bezuinigingen onnodig, aldus de VNG-ambassadeur maatschappelijk vastgoed.

Hoe is de bezetting van buurthuizen en schoolgebouwen?

Enkele cijfers: Nederland heeft 85 miljoen m2 maatschappelijk vastgoed, daarvan is een derde deel in handen van de overheid. Binnen vijftien jaar komt 20 miljoen m2 leeg te staan. Het gaat om schoolgebouwen, buurthuizen, welzijnscentra, verzorgingstehuizen en sportcomplexen. Veel gemeenten hebben geen enkel idee hoeveel van dit soort gebouwen ze hebben, hoeveel dat ze er nodig hebben en of al deze gebouwen wel goed worden benut.

Hoogste tijd daarom volgens Boeve dat gemeenteraden en nieuwe colleges er nu afspraken over maken om te zien welke en hoeveel gebouwen er in een gemeente nodig zijn. ‘Nu gebeurt er nog niets en dat vind ik erg want er wordt wel financieel gesneden op de uren voor zorg en onderwijs’, stelt Boeve. 

Informatie

Voor meer informatie over maatschappelijk vastgoed, zie ook de brochure van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de raadgever maatschappelijk vastgoed.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 16 april 2014

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier