“Mag ik u een advies geven: Doe uzelf niets tekort”

“Mag ik u een advies geven: Doe uzelf niets tekort”

De ervaringen met digitaal vergaderen zijn wisselend. Er zijn raadsleden die positief zijn over digitale raadsvergaderingen, maar raadsleden missen ook het contact met hun collega’s. Want er is minder interactie, minder debat en minder persoonlijk contact. “Wat betekent dit voor de toekomst van het raadslidmaatschap?”Deze vraag stelde Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, tijdens de online Raadsledenconferentie van afgelopen zaterdag 6 juni ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de vereniging.

Gaat digitalisering een steeds grotere rol spelen, of kent ook digitalisering haar grenzen? De vragen over de toekomst van de raad gaan ook over thema’s zoals burgerparticipatie, integriteit, regionale samenwerking en het aanzien van de raad.

Fulltime raad?

In zijn toespraak ging Belhaj ook in op de vraag of het raadslidmaatschap verandert naar een fulltime raadslidmaatschap: “Verandering is een feit, hoe dit uitwerkt op de positie van de raad is de vraag. Zo blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek dat raadsleden in grote steden de voorkeur hebben voor een fulltime raadslidmaatschap. Verandert de raad dan van een lekenbestuur naar een fulltime bestuur? Of is het wenselijk om dit alleen voor grote steden toe te staan?”

Waar we voor staan

"Ondanks al deze mogelijke veranderingen in de toekomst zal de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden staan voor een sterke raad, die de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft. De raad is en blijft het hoogste bestuursorgaan en als vereniging zetten wij ons dan ook in voor een sterke raad".

“Zorg voor voldoende budget”

Een sterke raad verdient voldoende budget. Veel raden doen zichzelf en hun ondersteuning daarin tekort. “Wij weten dat gemeenteraden juist ook in tijden van crisis op zichzelf willen bezuinigen en als collega-raadslid snap ik deze reflex. Wij zijn raadsleden en als wij bezuinigen op maatschappelijke voorzieningen, bezuinigen we ook op onszelf. Dat is een lovenswaardige houding. Echter mag ik u een advies geven: wanneer u als raad daadwerkelijk het hoogste bestuursorgaan in de gemeente wilt zijn en blijven, zorgt u er juist ook in crisistijden voor dat er voldoende budget is voor de ondersteuning, opleiding en onderzoek van en voor de raad is“, aldus Belhaj.

Ondersteuning

“Als u als raad namelijk beter bent geïnformeerd en beter wordt opgeleid en ondersteund, bent u ook in staat om betere besluiten te nemen. Die verbeterde besluiten leiden tot een efficiënt geleide gemeente en dat heeft enorme kostenbesparende effecten tot gevolg. Dus u kunt nu een klein bedrag bezuinigen en minder ondersteuning krijgen, maar dat kan op termijn leiden tot hogere kosten voor de gemeente. Doe u zelf als raadslid, maar ook uw gemeente en inwoners dan ook niets te kort, zonder dat er natuurlijk geld over de balk wordt gegooid”, benaddrukte Belhaj.

Lees hier de volledige toespraak van Bahreddine Belhaj