Masterclasses om aan de slag te gaan met decentralisatie

DEN HAAG – Een gemeenteraad die aan de slag wil om zich voor te bereiden op de nieuwe taken, heeft tal van mogelijkheden. Een daarvan is de deelname van raadsleden aan de masterclass van de VNG Academie. Het dilemma voor raadsleden hoe met minder geld kiezen voor de beste zorg voor of door burgers staat centraal in deze masterclasses.

Dat gemeenteraden zich flink moeten inspannen om zich klaar te maken voor de decentralisatie van nieuwe taken van Rijk naar gemeenten blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport van vier Brabantse Rekenkamers. De gemeenten noch de gemeenteraad in  Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda is klaar voor de decentralisatie van de jeugdzorg. De gemeenteraad heeft 14 maanden de tijd om zich daar op voor te bereiden (zie: Gemeenteraden niet klaar voor Jeugdzorg). Er zijn geen signalen dat de gemeenteraden in de overige ruim 400 gemeenten wel klaar zijn voor de decentralisatie van taken in het sociaal domein.

De masterclass is opgezet door VNG Academie en heeft tot doel om raadsleden voor te bereiden op de decentralisatie van taken in het sociaal domein. De eerste masterclasses zijn al gehouden, zie ook: “Raad moet college bij de les houden”. De Academie houdt niet alleen masterclass-bijeenkomsten voor alle raadsleden, maar ook voor afzonderlijke gemeenten. Bekijk de agenda voor de geplande masterclasses.

Voor meer informatie over de masterclass: http://www.vngacademie.nl/vng-academie-home.aspx

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.