Meerderheid raadsleden Friesland, Groningen en Limburg herindeling onvermijdelijk

Meerderheid raadsleden Friesland, Groningen en Limburg herindeling onvermijdelijk

In slechts 3 van de 12 provincies vindt een meerderheid van de raadsleden herindeling onvermijdelijk: Groningen (57 procent), Limburg (51 procent) en Friesland (50 procent). Dit blijkt uit de landelijke enquete die door Overheid in Nederland is uitgevoerd onder alle raadsleden over samenwerking en herindeling.

Meer raadsleden Brabant en Zeeland voor herindeling dan tegen

In de provincies Brabant en Zeeland is het aantal raadsleden dat herindeling onvermijdelijk acht groter dan de tegenstanders. Daarmee is niet gezegd dat raadsleden herindeling wenselijk vinden. Zowel in Brabant als Zeeland zijn er meer raadsleden die herindeling liever niet zien gebeuren dan wel.

In Groningen en Friesland is de groep raadsleden die herindeling liever niet ziet gebeuren het kleinste, beide ongeveer 30 procent. In de andere provincies is de groep raadsleden die herindeling niet wenselijk vindt een stuk groter, te beginnen met Limburg met 43 procent. Raadsleden uit Flevoland verzetten zich het meest uitgesproken tegen herindeling: slechts 20 procent van de raadsleden uit de jongste provincie vindt herindeling onvermijdelijk en 60 procent wil gewoon liever geen herindeling van hun gemeente. 

Hoe raadsleden in de enquete per provincie oordelen over de wenselijkheid en onvermijdelijkheid van herindeling, zie bijgaande tabel (Factsheet Herindeling per provincie).

Voor alle resultaten van de enquete, zie: Samenwerking gemeenten bedreigt lokale democratie - Landelijke enquete onder raadsleden.