Minister wil verder in gesprek over aanzien raadsleden

Minister wil verder in gesprek over aanzien raadsleden

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van plan verder in gesprek te gaan met beroepsgroepen en koepels, om het aanzien van burgemeesters, wethouders en raadsleden te verbeteren. Dit laat de minister weten in een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

De minister wil het aanzien van burgemeesters, wethouders en raadsleden verbeteren door: (1) harmonisering en modernisering van de rechtspositie, (2) ondersteuning bij het brede streven om de kwaliteit van het lokale bestuur te verhogen en (3) het algemene beeld van het beroep ‘politicus’ verbeteren. Concrete voorstellen doet de minister nog niet in de brief, maar hij laat weten dit te willen doen samen met de betrokken beroepsverenigingen.

Lees hier de hele brief van minister Plasterk.

Evenwichtige onkostenvergoeding raadsleden

Het voorstel van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voor een evenwichtige onkostenvergoeding voor alle raadsleden in verhouding tot het huidige stelsel,  heeft in het Overleg Rechtspositie Decentrale Politieke Ambtsdragers (ORDPA) brede steun gekregen. “De verschillen in vergoeding tussen de verschillende gemeenteklassen worden hierdoor verkleind…” zegt Gerard Heetman, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: “…het krantenabonnement op Vlieland is per slot van rekening even duur als het abonnement in Roermond, Middelburg en Rotterdam”.

Daarnaast liet Plasterk onlangs in het programma Nieuwsuur weten dat de vergoedingen van raadsleden in ieder geval niet omlaag mogen gaan. “Dit is één van de doelen van de vereniging. Het is mooi te kunnen vaststellen dat de inzet van de vereniging, om het aanzien van en de waardering voor raadsleden te verbeteren, bijval krijgt”, aldus Gerard Heetman.