Premier verlangt daadkrachtige politici

 

DEN HAAG – Premier Rutte vindt dat politici in de huidige moeilijke tijden daadkracht moeten tonen en zich flexibel moeten opstellen. ‘Niet uitstellen, maar handelen’, aldus de minister-president in zijn H.J. Schoo-lezing.

De minister-president vindt dat de samenleving mag rekenen op politici die niet alles voor zich uitschuiven. ‘Mensen mogen van politici verwachten dat die “al het redelijke” doen om met oplossingen te komen’, vindt Rutte.

De minister-president bepleitte in zijn toespraak een cultuuromslag: Nederland moet zich aanpassen aan de veranderde tijd want niets doen en alles bij het oude houden, levert niets op. Wanneer de politiek dat van de samenleving vraagt, moeten politici het goede voorbeeld geven. Rutte riep politici daarom op tot daadkracht en besluitvaardigheid. ‘Als je van mensen aanpassingsvermogen vraagt, kun je als politiek niet achterblijven,’ aldus de premier.

Oude zekerheden loslaten

De premier betoogde dat Nederland, zoals in het verleden, moet durven te kiezen voor specifieke onderwerpen en terreinen, zogeheten niches, om zich te onderscheiden op de wereldmarkt. ‘Oude zekerheden loslaten in het vertrouwen dat er nieuwe voor in de plaats komen. Nederland heeft dat steeds gedaan.’

Rutte noemde water en voedseltechnologie als voorbeelden. Hij noemde het sluiten van de mijnen in Zuid-Limburg vanaf de jaren ’60 en het sluiten van scheepswerven in de jaren ’80 als voorbeelden van oude taken loslaten en nieuwe niches ontwikkelen. Voor de mijnen is DSM in Sittard-Geleen als hoogwaardig innovatieve wereldspeler in de chemische sector gekomen. De scheepswerfindustrie heeft zich, met Damen in Gorinchem als spraakmakend voorbeeld, omgeturnd tot bouwer van hoogwaardige schepen voor marine en kustwacht.

Dordrecht & Wijchen

Rutte kwam ook met voorbeelden uit de gemeentelijke omgeving. In Dordrecht zijn vormgevers, architecten en kunstenaars de winkelplanden de Voorstraat, één van de langste winkelstraten van Nederland, ingetrokken en hebben nieuwe ondernemers een niche gevonden. Wijchen, beloond met de e-town award, de prijs voor de beste internetgemeente, dankt die prijs onder meer aan een van de grootste winkels voor mozaïektegels in Nederland, die over de hele wereld klanten heeft, en een internationaal opererend bedrijf in draagdoeken voor jonge ouders. De premier noemde daarnaast Eindhoven en Rotterdam als steden die er in zijn geslaagd cruciale spelers te worden in mondiale netwerken.

Decentralisatie langdurige zorg

Over de noodzaak van de bezuinigingen op langdurige zorg en de decentralisatie van deze zorg naar gemeenten liet Rutte geen misverstand bestaan. De premier herinnerde er aan dat aan langdurige zorg aan ouderen en gehandicapten in 1968 nog geen 300 miljoen euro werd uitgegeven. ‘Tegenwoordig gaat er meer dan 25 miljard in om, bijna vijf keer wat we per jaar aan politie uitgeven. Een onhoudbare ontwikkeling’, aldus Rutte. En daarom moet deze zorg dichter bij mensen worden georganiseerd, decentralisatie dus van Rijk naar gemeenten met minder geld. ‘Met meer maatwerk en meer oog voor wat mensen zelf kunnen betalen’, aldus de premier.

En volgens de premier vinden de burgers het een goede ontwikkeling dat de overheid meer eigen verantwoordelijkheid van burgers vraag. In 2004 was nog 55 procent van de mensen daartegen, nu nog maar 35 procent. ‘Dat betekent dat tweederde deel van de bevolking op zijn minst inziet dat de bomen voorlopig even niet tot de hemel groeien’, concludeert de minister-president.

Voor de volledige tekst van de toespraak van de minister-president, zie:  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2013/09/02/h-j-schoolezing-van-minister-president-mark-rutte-amsterdam.html