Raad kan ondermijning door georganiseerde criminaliteit beperken
HELMOND – De georganiseerde (drugs)criminaliteit in wijken en buurten van steden en dorpen in Brabant en Zeeland ondermijnt de bestuurlijke en maatschappelijke bovenwereld. Kan de gemeenteraad daar wat tegen doen, was de vraag van raadsleden tijdens het regiocongres veiligheid voor raadsleden, woensdag 25 juni in Helmond.
Hou vast aan het eigen exploitatievergunningenbeleid en pas ook altijd de Bibob-regels toe. Schaf je beide zaken af dan maak je jezelf als gemeenteraad en gemeente enorm kwetsbaar voor de verdere infiltratie van de georganiseerde (drugs- en hennep)criminaliteit in de maatschappelijke bovenwereld. Dit advies en deze waarschuwing gaf Henny Schilders, hoofd RIEC Brabant en Zeeland, mee aan de raadsleden tijdens het regiocongres veiligheid van Raadslid.Nu in Helmond. Hij adviseerde ook dat gemeenten er voor zorgen dat er altijd meerdere bestuurders en ambtenaren in gemeentelijke processen verantwoordelijk zijn voor het verlenen van vergunningen.
Schilders noemde een reeks van voorbeelden waarbij vanuit de drugs- en hennepindustrie geprobeerd wordt om voet aan de grond te krijgen in de maatschappelijke en politiek-bestuurlijke bovenwereld. ‘Men wil graag de voetbalclub in nood helpen om kantines op te knappen. Noodlijdende gemeenschapshuizen zijn ook aantrekkelijk voor de georganiseerde criminaliteit.’
Vragenstellen in de gemeenteraad
Georganiseerde criminaliteit zit niet in Columbia of Amsterdam, maar is volgens het RIEC dus overal in straten en buurten in Brabantse steden en dorpen. De omvang is enorm, zo bleek recentelijk uit een publicatie in NRC over de omvang van de hennepteelt in Tilburg. In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend met de illegale teelt van hennep. De omzet van de lokale drugshandel is daarmee even groot als de totale begroting van deze Brabantse gemeente van 200.000 inwoners.
De omvang van dit probleem wordt onvoldoende onderkend, betoogde Schilders. ‘Er zijn in de gemeenteraad van Tilburg geen vragen over deze publicatie gesteld. Ook hoefde burgemeester Noordanus de volgende avond niet te verschijnen in Pauw en Witteman om tekst en uitleg te geven.’
Tijdens het regionaal congres veiligheid in Helmond informeerden sprekers van het ministerie van Justitie & Veiligheid, de Inspectie Veiligheid & Justitie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie (Het CCV), de Taskforce Bestuur & Informatieveiligheid Dienstverlening (BID) de raadsleden over de aspecten van veiligheid en de rol die de gemeenteraad kan spelen om de veiligheid in hun gemeente te vergroten.
Regiocongressen in Haren, Apeldoorn en Leidschendam-Voorburg
Het regiocongres veiligheid in Helmond is de eerste in een reeks van vier regionale congressen over veiligheid van Raadslid.Nu om raadsleden te ondersteunen bij het opstellen van het eigen en regionale veiligheidsplan. Op donderdag 26 juni vindt er een regiocongres plaats in Haren (Gr.), op 2 juli in Apeldoorn en op 7 juli in Leidschendam-Voorburg.
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 26 juni 2014.
Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.
Raadslid.Nu houdt in juni en juli vier regionale congressen over het onderwerp veiligheid, zodat de gemeenteraad beter in staat is om dit jaar het veiligheidsplan voor de eigen gemeente vast te stellen. Informatie en aanmelding klik hier.
Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier!