Raad staat voor uitdaging rol lokale en streekomroep

Raad staat voor uitdaging rol lokale en streekomroep

Raadsleden staan voor de uitdaging wat de relatie van de raad met de lokale en met de nieuwe streekomroep moet zijn. Als gevolg van de wijziging van de financiering verandert de positie van de gemeente ten opzichte van de omroep.

“Het zou fijn zijn als er wel een relatie blijft tussen de lokale omroep en de gemeente.” Dit zegt raadslid Hendrie Van Assem, die zich binnen de commissie Raadsleden & Griffiers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de rol en de positie van de lokale en streekomroepen. Van Assem is raadslid in Woerden.

Financiële relatie

Gemeenteraden blijven een rol vervullen in het keuzeproces hoe en op welke wijze de lokale en/of streekomroep wordt gefinancierd. Tot nu toe financieren de gemeenten de lokale omroepen en ondersteunt het rijk dit jaarlijks met twaalf miljoen euro. Er is gekozen voor een stelselwijziging. Daardoor komt de financiering van de lokale en streekomroepen voortaan vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Dit ministerie stelt zestien miljoen euro beschikbaar om de stelselwijziging mogelijk te maken.

Gemeenten

Door de nieuwe financieringswijze zal, zo vermoedt Van Assem, de band tussen gemeenten en omroepen worden doorgesneden. Hij vreest dat als gevolg van de beëindiging van de financiële relatie tussen de gemeente en de omroep gemeenten ook hun extra investeringen zullen heroverwegen. Vandaar dat Van Assem pleit voor een duale financiering tussen rijk en gemeenten.“Het zou fijn als er wel een relatie blijft tussen de omroep en de gemeenten.”

Wat houden de veranderingen in?

In het nieuwe stelsel blijft de raad bevoegd om een advies te geven aan het Commissariaat van de Media welke omroep in de gemeente de taak als lokale nieuwsvoorziening dient uit te voeren. Wat er namelijk verandert is het aantal omroepen: De huidige 230 lokale omroepen moeten op basis van een nieuwe regionale indeling terug naar 80 streekomroepen.

Dit is het resultaat van een overleg tussen de VNG en de Nederlandse Publieke Lokale Omroepen.  

Waakhond

De wijziging van het financieringsstelsel is afgelopen najaar door de VNG besproken met gemeenten, in gesprekken onder leiding van oud-minister Arie Slob. De verwachting is dat met de keuze voor een opschaling naar streekomroepen de journalistieke taak van media als waakhond van het gemeentebestuur beter tot zijn recht komt.

Meer informatie

Voor een kort overzicht wat de raad kan doen als het gaat om de positionering van de lokale omroep, de financiering en de vorm klik hier voor de verkorte handreiking.

Voor een uitgebreide versie, klik hier.

Waarom de VNG graag ziet dat gemeenten gedeeltelijk verantwoordelijk blijven is te zien op deze video met Hendrie Van Assem(hendrie@vanassem.eu).