Gemeenten zijn geen uitvoeringskantoren van het Rijk. Gemeenten moeten, met de gemeenteraad als democratische hoogste bestuursorgaan, eigen afwegingen kunnen maken. Dat is goed voor de opkomst bij raadsverkiezingen en het is ook beter voor het functioneren van de overheid, want het leidt tot meer vernieuwende oplossingen.
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) bepleit meer zelfstandige ruimte voor de gemeente (en dus ook de gemeenteraad) in het rapport Beleidsvrijheid geduid. In het rapport deelt dit adviesorgaan van de minister van Binnenlandse Zaken ook een waarschuwing uit: “Vaak lijkt vergeten te worden dat de gemeente een democratisch bestuurde overheidsvorm is”.
De oorzaak daarvoor is dat de beleidsvrijheid van gemeenten om zelf keuzes te maken wordt beperkt. Een viertal verklaringen zijn er voor het beknotten van de keuzevrijheid van gemeenten en gemeenteraden: het Rijk werkt aan een centraal gestuurde belastinginning, het Rijk vindt het moeilijk om taken los te laten, gemeenten worden gedwongen tot regionale samenwerking en de onderlinge verwevenheid van overheidstaken wordt steeds groter.
De gewenste ruimte voor gemeenten om eigen keuzes te maken, kan aan de hand van een zestal punten in beeld worden gebracht:
In zijn rapport doet de Rob een aantal aanbevelingen om de beleidsvrijheid voor gemeenten te vergroten:
De Raad voor het Openbaar Bestuur houdt op donderdag 18 april een Dag van de Financiele Verhoudingen. Tijdens deze dag wordt de bekosting van gemeentelijke taken besproken vanuit het perspectief van gemeente, provincie en Rijk.