U bent hier

Raad Waalwijk treft voorziening voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

Raadsleden hebben de mogelijkheid om eenmaal per jaar een extra maandvergoeding te krijgen als voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ouderdom of overlijden. De gemeenteraad van Waalwijk heeft daarvoor gekozen en dat leidde tot berichtgeving in het Brabants Dagblad dat de raad zichzelf een dertiende maand heeft toegekend.

De Waalwijkse raad besloot gebruik te maken van artikel 3.1.9 uit het nieuwe rechtspositiebesluit, dat sinds 1 januari 2019 van kracht is en de mogelijkheid open laat aan gemeenteraden om een voorziening te treffen. De raad heeft hiertoe besloten omdat het raadslidmaatschap van invloed kan zijn op de (beperktere) mogelijkheden om betaalde activiteiten uit te voeren en daarmee pensioen op te bouwen.

“Een dertiende maand klinkt alsof het een extraatje is, maar er is geen sprake van een bonus. De raad mag op grond van de nieuwe rechtspositieregeling zichzelf een dertiende maand toekennen om zo voorzieningen te compenseren in de sfeer van arbeidsongeschiktheid en overlijden”, aldus Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Stimulans

Raadslid Hans van Tuyl stelt dat het geld gebruikt moet worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering of regeling voor de oude dag af te sluiten. Verder geeft hij aan dat het een stimulans kan zijn voor toekomstige raadsleden. Tegenstanders van het besluit zijn van mening dat het enkel leidt tot scheve gezichten binnen de gemeente, met name naar vrijwilligers. Zij steken vaak hetzelfde aantal uren in hun werkzaamheden voor de raad, maar krijgen hier niet voor betaald.

“We moeten niet vergeten dat de raad het hoogste bestuursorgaan is van de gemeente en wat ik zie is dat raadsleden juist niet de neiging hebben om zichzelf te bevoordelen. Wanneer raadsleden op zichzelf kunnen bezuinigen gaat dat heel vaak juist ten koste van de ondersteuning, opleiding en onderzoek voor de raad zelf”, aldus Bouwmans.

Ophef

“De raad van Waalwijk treft een regeling om het raadswerk aantrekkelijk te houden voor iedereen. Raadswerk kost steeds meer tijd. Door deze regeling lopen raadsleden die meer tijd reserveren voor het raadswerk niet het risico dat zij inleveren op voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden. Op deze manier hoeven raadsleden en nieuwe raadsleden zichzelf niet te kort te doen. De ophef komt overigens niet onverwacht. Wij hadden als vereniging graag landelijk voor alle raadsleden een voorziening geregeld, maar in onze decentrale eenheidsstaat worden sommige zaken overgelaten aan de vrijheid van de lokale politieke ambtsdragers om dit te regelen.”

Voor alle gemeenten

De kritiek in Waalwijk is ook dat de betreffende regeling alleen zou gelden voor grote gemeenten waar ook overdag wordt vergaderd. De regeling zou niet gelden voor een gemeente als Waalwijk (48.000 inwoners). “Dit klopt niet. De regeling geldt voor alle gemeenten. De omvang van het bedrag is afhankelijk van de maandelijkse vergoeding die verschilt naarmate de gemeente groter is.”

Meer informatie:

Voor meer informatie over de rechtspositie van raadsleden verwijzen we u graag naar een artikel over het Rechtsbesluit. Ook kunt ons met vragen altijd mailen op info@raadsleden.nl of tijdens kantoortijden bellen (070-373 8195).