Raads- of coalitieakkoorden?

Raads- of coalitieakkoorden?

Bij het grootste deel van de gemeenten wordt er na de verkiezingen onderhandeld over een coalitiekakkoord. Steeds vaker komt er echter ook een andere variant op tafel: een raadsakkoord. Lianne van Kalken, raadslid in Vlaardingen en universitair docent, vertelt tijdens haar bijdrage op de Dag voor de Raad uitgebreid over haar onderzoek over raadsakkoorden.

In steeds meer gemeenten wordt er na de raadsverkiezingen gesproken over een raadsakkoord in plaats van een coalitieakkoord. Lianne van Kalken, raadslid in de raad van Vlaardingen, universitair docent en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit, bespreekt tijdens de Dag voor de Raad op 9 april de kansen en valkuilen van raadsakkoorden. Waar moet je op letten en welke voordelen biedt een raadsakkoord bijvoorbeeld voor een gefragmenteerde raad?

Dag voor de Raad

De Dag voor de Raad wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Dit jaar vindt de digitale Dag voor de Raad plaats op 9 april. Hierbij kunt u uw eigen programma samenstellen! Zo wordt er gesproken over wat er nodig is om de rol en de positie van de gemeenteraad te versterken, over de waarde van diversiteit voor de raad en de valkuilen van collegevorming! Klik hier voor het volledige programma van de Dag voor de Raad.

Aanmelden

Bij de Dag voor de Raad kunt u uw eigen programma samenstellen en zo de sessies volgen waar u behoefte aan hebt. U kunt zich aanmelden voor de Dag van de Raad en de sessie met Lianne van Kalken via deze link.