
Raadsleden Bernheze & Geldermalsen in hoorzitting bij Tweede Kamer
‘Als ze aan je gezin komen is het serieus’, aldus raadslid Lourens van Bruchem uit Geldermalsen vanwege telefonische bedreigingen aan zijn adres. Deze uitspraak deed hij bij de hoorzitting woensdagmiddag in de Tweede Kamer over agressie, geweld en bedreigingen van raadsleden en publieke ambtsdragers in het lokaal bestuur.
De Tweede Kamerleden noemen de bedreigingen onacceptabel. ‘Dit is de bijl aan de wortel van de democratie’, aldus D66-kamerlid Koser Kaya. Op haar initiatief heeft de Kamer de hoorzitting georganiseerd. ‘Handen af van onze volksvertegenwoordigers’, zei PvdA-kamerlid Manon Fokke. CDA-kamerlid Amhaouch wilde van de aanwezige raadsleden horen wat de bedreigingen met hen doet.
Raadslid uit Geldermalsen
Lourens van Bruchem, raadslid voor de SGP in Geldermalsen, gaf aan zoveel mogelijk zijn werk te willen blijven doen. Maar in de raad heeft hij angst gezien vanwege het geweld en de bedreigingen in de discussie over de mogelijke opvang van asielzoekers in Geldermalsen. Bij het ene raadslid in Geldermalsen werden de banden lek gestoken, bij een ander camera’s opgehangen. Van Bruchem zegt dat ter verwerking van de problematiek het goed heeft gewerkt om in een besloten setting met de raad te praten over hoe raadsleden het hebben beleefd.
Raadslid uit Bernheze
Volgens raadslid Annemieke Boellaard (D66, Bernheze) is het democratisch besluitvormingsproces daar over de komst van een AZC minder democratisch verlopen vanwege bedreigingen. Boellaard zegt dat het goed heeft gewerkt om de bedreigingen te bespreken in de raad en met het college van B&W. Zij heeft zelf geen last van bedreigingen gehad, maar de burgemeester van Bernheze, Marieke Moorman, is wel bedreigd.
Taak burgemeesters
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsledenneemt de politie meldingen en aangiften van raadsleden niet altijd serieus, zo staat ook in de schriftelijke inbreng aan de Tweede Kamer. Voor het CDA-Kamerlid Amhaouch was dat aanleiding om de burgemeesters die aan de hoorzitting deelnamen te vragen wat zij daaraan willen doen. ‘Als de politie niet goed omgaat met aangiften, kan dat liggen aan onbekendheid. Dan moet de burgemeester daar wat aan doen. Het kan ook zijn dat er te weinig bereidheid is om er wat mee te doen. Ook dan is actie nodig van de burgemeesters’, antwoordde Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en tevens burgemeester van Haarlem.