Raadsleden bevreesder voor integriteitsschendingen
DEN HAAG – Raadsleden en lokale bestuurders zijn vaker bang om beschuldigd te worden van integriteitsschendingen. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht 2015 van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. ‘’Als de gedragscodes van je gemeente geen uitsluitsel geven, ga dan in gesprek met je fractie, deskundigen of de burgemeester. Maar houd het niet bij jezelf. Die spiegel heb je nodig’’, zegt Raadslid.Nu bestuurslid Ruud Niewold bij BNR Nieuwsradio.
Niewold herkent dat het soms lastig is om te bepalen of er sprake is van belangenverstrengeling bij het combineren van verschillende functies. ‘’Om een voorbeeld te noemen: ik moet als raadslid in Woerden soms de debatten voeren over openbare bibliotheken. Ik ben ook landelijk trekker van de bibliotheek-visie voor D66 én ik adviseer als zzp'er bibliotheken over welke kant ze op moeten gaan. Dan moet je heel goed opletten dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt.’’
Lokale connecties
‘’Dat de adviesvragen vaak met belangenverstrengeling te maken hebben, komt omdat vooral in het lokale bestuur politieke ambtsdragers middenin hun gemeente staan. Ze zijn vaak actieve dorps- en stadsgenoten en dan kunnen verschillende belangen gaan spelen. Het gaat pas mis als de zuiverheid van de besluitvorming in de college- of de raadszaal, al dan niet bewust, in gevaar komt. De burgemeester moet als hoeder van de bestuurlijke integriteit hiervoor waken. Bestuurders en raadsleden kunnen hun werk goed doen juist dankzij hun lokale kennis en connecties. Door alle incidenten, die terecht en onterecht, naar buiten komen, zijn zij vaker voorzichtig en bang’’, zegt adviseur Hans Groot bij BIOS.
Advies en informatie integriteitsschendingen
Het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers is in 2015 gestart als onderdeel van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS). BIOS zal per 1 juli 2016 ophouden te bestaan. Politici kunnen bij dit Steunpunt advies vragen over integriteitskwesties.
Het volledige jaaroverzicht 2015 is te bekijken via deze link.
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 2 juni 2016.
Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.
Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.
Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.
Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!