Raadsleden geen (financieel) specialisten

Raadsleden geen (financieel) specialisten

Raadsleden hoeven en moeten geen financieel specialist te zijn. ‘Wel moet financiële deskundigheid in de fractie aanwezig zijn’, aldus Petra Tiel, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in Binnenlands Bestuur.

Tiel, deelraadslid voor de VVD in Amsterdam-Zuid, reageert daarmee op de constatering van Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer in Rotterdam, dat er maar een paar financieel specialisten in de gemeenteraad van Rotterdam zitten. In kleinere gemeenten, zoals de Rotterdamse buurgemeente Lansingerland, zitten niet eens een paar raadsleden die diepgaande financiele kennis hebben, hekelde Hofstra vorige maand tijdens een uitzending van Nieuwsuur.

Diplomademocratie

‘Het is een misvatting dat raadsleden alles tot in detail moeten weten’, zegt Tiel in Binnenlands Bestuur (http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/scholing-raadsleden-is-niet-zaligmakend.9208858.lynkx).

De voormalige Bossche wethouder Bart Eigeman nam tijdens het debat van Binnenlands Bestuur, donderdag in Driebergen, over de kwaliteit van de raad afstand van de oproep van Hofstra. Eigeman is tegen de diplomademocratie waarin alleen hoogopgeleiden en specialisten raadslid zouden zijn. ‘We moeten trots zijn op onze lekendemocratie’, aldus Eigeman.

Petra Tiel benadrukt de rol van de raad als lekenbestuur en volksvertegenwoordiging. ‘We doen het naast ons werk, in de avonduren en in het weekend. Raden moeten slimme vragen kunnen en vooral ook durven stellen. En van het college eisen met goede, compacte en heldere beleidsstukken te komen, zodat de raad weet waarover het gaat en zich een oordeel kan vormen.’ Volgens Tiel, deelraadslid in Amsterdam-Zuid voor de VVD, moeten rekenkamers door de gemeenteraad beter en veel meer in stelling worden gebracht.

Opleidingsbudget

Beter opleiden van raadsleden mag daarom wel maar moet niet tot doel hebben dat raadsleden specialisten worden. Over inzet en omvang van het opleidingsbudget gaat de gemeenteraad zelf. Tiel haalde tijdens het BB-debat over de kwaliteit van raadsleden het voorbeeld aan van een college van burgemeester en wethouders dat tien procent bezuinigd en tegelijk ook een korting van 10 procent op het opleidingsbudget van de raad inboekte. ‘We hebben een eigen opleidingsbudget voor fractie en voor raadsleden. Als je dat goed gebruikt, ben je geen graaier, maar stel je jezelf in staat zo goed mogelijk het openbaar bestuur te dienen.’