Raadsleden van Nederland: Antoon Peppelman
Wat drijft raadsleden in hun werk? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Antoon Peppelman, raadslid voor de PvdA in Bronckhorst.
Aflevering 4: raadslid zijn ná wethouderschap
“Ik was zestien jaar raadslid, vier jaar wethouder en nu weer raadslid. En ja, het wethouderschap heeft invloed op hoe ik nu volksvertegenwoordiger ben. Ik weet wat voor werk voorafgaat aan een raadsvoorstel. Ik weet dat ambtenaren er soms een half jaar mee bezig zijn. En hoe vervelend het is dat een raadslid dan inzoomt op onbelangrijke details. Dat er op pagina zoveel een tikfout staat.
“Met zo’n insteek doe je dat voorstel onrecht. Maar het betekent ook dat wethouder en ambtenaren dienen te beseffen hoe belangrijk de presentatie van het raadsvoorstel is. Dat het tot in detail goed in elkaar moet zitten, zowel de tekst als de verdediging door de portefeuillehouder. Want ik besef ook dat raadsleden geen weet hebben van al dat werk achter de schermen. En op de keper beschouwd hoeft dat ook niet.
“Het is trouwens niet zo dat ik nu, als lid van de oppositie, door mijn ervaring als wethouder liever ben geworden voor het College. Zo lief was de huidige wethouder ook niet, toen hij raadslid was. Die wethouder bekende later trouwens dat hij, met zijn kennis van nu, destijds over veel zaken anders had gestemd. Dat ik de ambtenaren goed ken die aan voorstellen hebben gewerkt en dat ik hen hoog heb zitten, dat maakt in de beoordeling van een voorstel voor mij niet uit. De wethouder is verantwoordelijk. En die ambtenaar neemt het me niet kwalijk als ik kritisch ben.
“Of het goed zou zijn als elk raadslid een poosje wethouder is? Los van het feit dat zoiets nu eenmaal niet kan, is het ook niet nodig. We hebben nu eenmaal lekenbestuur. Raadsleden zijn geen professionals. Maar – en dat heb ik dus geleerd van mijn bestuursperiode – iets meer inhoudelijke kennis van zaken zou fijn zijn. Een voorbeeld is de toegang tot het sociaal domein, waar ik de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor was. Daar was nogal wat kritiek op. Diverse raadsleden hebben op mijn uitnodiging een dag meegelopen en zo een goed beeld gekregen. Maar wie het echt had moeten doen heb ik helaas niet gezien. Ik weet dat het voor raadsleden woekeren is met de beschikbare tijd, maar goede besluitvorming vraagt nu eenmaal tijd.”
Raadsleden van Nederland
In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Hans Haze aan het woord, raadslid in Midden-Groningen. Eerder verschenen: