Raadsleden van Nederland - Hetty Heeling
Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Hetty Heeling, raadslid voor 50PLUS in Assen, over de griffie.
- Zaterdag 16 november wordt tijdens de Raadsacademie het boekje 'Houd het dichtbij' gepresenteerd met alle verhalen uit de serie Raadsleden van Nederland.
“Of we ons werk zouden kunnen doen zonder de griffie? Ik moet er niet aan denken. Ik vrees dat we zo nu en dan een flater zouden slaan in de raad. Want we kwamen vorig jaar vanuit het niets met drie zetels in de gemeenteraad van Assen en moesten dus echt alles nog leren. We hadden niet zoiets als een collectief geheugen.
“Wat het verschil is tussen een motie en een amendement, dat wist ik dan nog wel hoor. Ik volg al jaren de landelijke politiek en in de Tweede Kamer gaat het er niet heel anders aan toe dan hier lokaal. Daar komt bij dat ik de maanden voor de verkiezingen raadsvergaderingen ben gaan bezoeken om alvast wat te wennen. Niet dat ik dacht dat ik erin zou komen trouwens. We behaalden drie zetels en ik stond op nummer 4. Dankzij voorkeursstemmen kwam ik er alsnog in.
“Als nieuwelingen heb je dus veel hulp nodig. We hebben een klein clubje van drie raadsleden en een burgerraadslid. We kunnen voor advies aankloppen bij de landelijke partij, maar voor lokale aangelegenheden heb je daar weinig aan. We leunen dan ook erg op de griffie, meer dan sommige andere partijen.
“Er wordt echt geen motie ingediend zonder goedkeuring van de griffie. Maar daar blijft het niet bij. Toen we afgelopen voorjaar worstelden met de kadernota, bood de griffie aan een gesprek te regelen met enkele ambtenaren van Financiën. Dat heeft ons enorm geholpen.
“De omgang met de griffie is erg informeel. Ik mail ze weleens, maar meestal wandel ik gewoon bij ze binnen. De deur staat er altijd open. Dan vertel ik wat ik wil weten en dan overleggen ze even wie me het beste kan helpen. En als je eens de neiging hebt om politiek inhoudelijk advies te vragen, dan zijn ze heel netjes en strikt: ‘Daar gaan wij niet over’, horen we dan. En terecht.
“Ik heb ze dan ook nooit op een politieke mening kunnen betrappen. Een van de griffiemedewerkers stond op een lijst voor de laatste verkiezingen van Provinciale Staten en van een collega van hem weet ik dat die lid is van een andere landelijke partij. Of dat kwalijk is? Welnee, niks mis mee. Ze moeten er hier in hun werk voor de gemeenteraad natuurlijk niks van laten merken en dat doen ze ook niet.”
Raadsleden van Nederland
In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Eerder verschenen:
- Jaap Willem Eijkenduijn over integriteit
- Robert Bosch over deel uitmaken van de coalitie
- Rianneke Mees-Huibers over het voeren van permanente campagne
- Antoon Peppelman over raadslid zijn na het wethouderschap
- Hans Haze over gemeentelijke fusies
- Helma Schippers-van Rhee over lekenbestuur
- Elise Braat over oppositie voeren
- Wilma Heijkoop over cliëntelisme
- Bert Korendijk over de kleine gemeenteraad
- Freddy Grin over de raad met veel fracties
- Annet Belt over ideologie
- Corrie Jansen over kennis vergaren
- Mark Faasse over samenwerken met raadsleden uit andere gemeenten
- Ruud Visser over eenmansfracties
- Jonathan Vrijman over grote fracties
- Johan van Gerwen over fractievoorzitter zijn
- Reinier Mulder over volksvertegenwoordiging
- Charles de Haas over kaders stellen
- Pauline Wittebol over samenwerken in de raad
- Thijs Wetemans over controleren
- Michel van Elck over bedreigingen en verwensingen
- Barend Tensen over het aanzien van de politiek
- André Meijers over nieuw zijn in de raad
- Renate van Maaren over de lokale partij
- Janine Visser over de landelijke partij
- Jaimy van Dijk over gezelligheid in de raad