U bent hier

Raadsleden van Nederland: Robert Bosch

Wat drijft raadsleden in hun werk? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Robert Bosch, fractievoorzitter van Gemeentebelangen in Voorst.

Aflevering 2: politiek bedrijven als coalitie

“Toen ik vijf jaar geleden in de gemeenteraad kwam, verheugde ik me vooral op de debatten. Bij de voetbalclub kennen ze me als iemand die graag zijn mening verkondigt en andere uitdaagt. Maar dat viel in de raad toch wat tegen. Het bleek moeilijker dan gedacht. Als lid van de coalitie steun je nu eenmaal een ploeg van wethouders die grotendeels het beleid uitvoert dat je zelf voorstaat. Probeer je dan maar eens te profileren.

“Dus ja – soms ben ik wel jaloers op oppositiepartijen die er fors ingaan. Al vind ik tegelijkertijd dat die opstelling nogal eens is ingegeven door effectbejag. Wie zich verdiept in onderwerpen, komt al snel tot genuanceerde standpunten en die laten zich nogal moeilijk verpakken in een stevig betoog.

“Lid zijn van de coalitie betekent niet dat je gedwee knikt bij alles wat het college zegt. Zo maakte ik gebruik van een initiatiefwet ‘jongerencontracten’ van de ChristenUnie in de Tweede Kamer die het mogelijk maakt om jongeren eerder aan een woning te helpen en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De motie die ik indiende, heeft het toen niet gered en ook het College was sceptisch. Maar een tijd later kwam dat college toch zelf met dat plan. Kijk, zo heb je dus invloed.

“Op dit moment werk ik aan een initiatiefvoorstel om de planning- en controlcyclus van een zogeheten gemeenschappelijke regeling aan te passen, zodat de gemeenteraad niet in tijdnood komt als ze invloed wil hebben op de kader- en voorjaarsnota’s en begrotingen. Ik heb ontdekt dat initiatief nemen juist voor coalitie-raadsleden een goede manier is om politiek te bedrijven. We kunnen minder vaak afwijzend reageren op wat het College bedenkt, maar we kunnen wel zelf met eigen voorstellen komen.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Rianneke Mees-Huibers aan het woord, raadslid in Den Bosch voor De Bossche Groenen. Eerder verschenen: