Raadsleden verdiepen zich in gezonde stadsparken

Raadsleden verdiepen zich in gezonde stadsparken

Stadsparken zijn er niet alleen om voldoende groen in buurten en wijken te hebben, stadsparken dienen ook een bijdrage te leveren aan gezonder bewegen. Aan een groenere inrichting van de openbare ruimten in steden en dorpen leveren raadsleden een belangrijke bijdrage, maar worstelen zij ook met welke keuzes gemaakt moeten worden.

Dat blijkt uit de verhalen van de raadsleden Rick van den Brink (Delft), Alinda Fredriks (Apeldoorn) en Margot Kraneveldt (Zoetermeer) in het Webinar (talkshow) van de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Dilemma's

Een van de keuzevraagstukken waarmee raadsleden worstelen is of een groenere omgeving wel wordt gewenst door inwoners. ‘Ik denk dat mensen zich nog meer druk maken over het groen in hun straat dan over hun pensioen, want dat laatste is ingewikkeld. Maar groen is heel zichtbaar en daar ergeren mensen zich kapot aan. Dat is ook heel vaak wat je hoort als raadslid’, vertelt Margot Kraneveldt.

Hitte en droogte

Alinda Frederiks vertelt dat de gemeente Apeldoorn een strijd tegen hitte en droogte voert doormiddel van meer groen in de stad en in het buitengebied. Dit doet de gemeente in samenspel met provincie en waterschap.

Zonder afval

Het doel in Delft is duidelijk: een stad waarin alle afval wordt hergebruikt. Raadslid Rick van den Brink vertelt hoe en op welke wijze Delft dit wil uitvoeren en geeft aan waarom dat voor hem als jong raadslid belangrijk is. "Het gaat om onze toekomst. Het jaar 2050 lijkt ver weg, maar is erg dichtbij", aldus het raadslid van de Delftse studentenpartij STIP.

Feiten en cijfers.

Voor de inrichting van de openbare ruimte is fors geld beschikbaar. In totaliteit besteden alle Nederlandse gemeenten 6 miljard euro per jaar. Hiervan gaat 50% naar verkeer en vervoer, 25% gaat naar groen & recreatie en 25% gaat naar riolering. Per gemeente gaat er van de gemeentebegroting slechts 10% naar de fysieke middelen in de leefomgeving.

De cijfers worden in de talkshow gepresenteerd en toegelicht door Marc de Jong van het advies- en ingenieursbureau Antea Group.  

Livestream

Klik hier indien u de livestream wilt terugzien.

Handreiking

Raadsleden die meer tips willen hoe om te gaan met de openbare ruimte kunnen die lezen in de handreiking van Stadswerk.